Следят с камери всички зали за матурите

Снимка: Булфото/Архив
Мерките срещу вируса ще са в сила и тази година. На входа ще се мери температура, а учениците трябва да бъдат с маски.

Видеонаблюдение в 28 области в страната

Само двама са карантинираните, които ще се явят на изпит утре

Задължително с маска и черна химикалка

Всички 5000 зали, в които ще се провеждат матурите тази година, ще бъдат следени с камери. За пръв път в цялата страна зрелостните изпити ще протекат изцяло под видеонаблюдение, като във всяко от 28-те регионални управления на образованието вече са изградени локални центрове за мониторинг в реално време. Това съобщиха от МОН и допълниха, че 15 000 квестори ще следят за реда по време изпитите.

Утре e матурата по БЕЛ, на която се очаква да се явят 49 373 зрелостници. Само двама болни от COVID-19 в цялата страна няма да могат да се явят. Те са с положителен тест за коронавирус към 18 май. Други двама ученици, които са под карантина като контактни, ще могат да положат изпита в отделни стаи от останалите.

Учениците ще бъдат допускани до изпит и срещу служебна бележка в електронен формат (на телефон). Документът за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) обаче е задължително да бъде представен в оригинал.

По традиция изпитният материал ще се генерира рано сутринта утре, а възможните комбинации са повече от 11 милиона.

Зрелостниците могат да ползват химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума. Изисква се всеки от тях да има защитна маска за носа и устата, също и прозрачен плик, в който да постави личните си вещи. Всички изпити продължават 4 астрономически часа. Задължителната матура по български език и литература е разделена на три модула: първи с 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора, втори с 10 въпроса, които изискват свободни отговори, и трети, при който се очаква създаване на есе или интерпретативно съчинение.

Максималният брой точки от всички изпитни модули е 100. За оценка “среден (3)” са необходими 23 точки. “Отличен (6)” получават учениците с най-малко 95 точки.

Общо 49 122 зрелостници са пожелали да положат втори задължителен изпит на 21 май. ДЗИ по желание ще се проведат от 26 до 31 май.

Следващата изпитна сесия ще се проведе през август. В 41 университета ще се приемат студенти с резултати от матурите.

Шефове на просветни управления пред “Труд”:

 

 

МОН и РУО гледат случващо се на екрани

Обхватът може да не е 100% - зависи от кадровия ресурс

На екрани в сградата на РУО - Пловдив от няколко години следят какво се случва във всяка класа стая, но шефката Иванка Киркова признава, че наблюдението не е 100%, а колкото позволява кадровият ресурс. Записите от камерите се пазят до края на кампанията, след това се унищожават.

В Бургас също има център за видеонаблюдение, който има връзка с всички училища, като специален екип от експерти на РУО следи как протичат изпитите. Превключва се, обхващат се стаите, където се провежда изпита. Същата връзка има и МОН. Така МОН и РУО гледат всичко случващо се по време на матурата, обясни пред “Труд” инж. Виолета Илиева, началник на РУО в морския град.

Видеонаблюдението в реално време на държавните зрелостни изпити не е новост и в РУО-Варна. Такава е практиката поне през последните 5 г., съобщи и. д. директорът на управлението Розета Заркова. Според нея на матурата по БЕЛ ще се явят 3313 зрелостници от града и региона. За целта са подготвени 41 сгради.

Удължават годината в 300 училища

Връщат учениците присъствено oт 31 май

Свидетелствата за четвърти клас - на 1 юли

 

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извън­училищна среда, се посочва в заповед­та.

Учебната година се удължава само за малко над 300 училища в страната. Причината е, че в края на 2020 г. те избраха да прекъснат временно обучението на учениците от I до VI клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предпочетоха извънкласни и проектни дейности. Това съобщиха от МОН.
За останалите училища, които не са прекъсвали часовете, годината ще приключи, както е планирано - вторият учебен срок за I до III клас приключва на 23 юни, а за IV до VI клас - на 30 юни.

Документите за завършен клас или етап на обучение ще бъдат издадени най-късно до седем дни от края на срока, независимо че учебните дни за съответния випуск в конкретно училище може да са приключили по-рано. Четвъртокласниците ще получат удостоверенията си за завършен начален етап на основно образование на 1 юли.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование