След близо половин век в сливенско село отново има църква

Нов православен храм бе осветен от сливенския митрополит Иоаникий в село Драгоданово. На големия празник се събраха над 250 жители и гости. След богослужението кметът Станчо Станчев даде курбан за здраве.

Старата църква в Драгоданово била съборена по времето на социализма, в далечната 1971 година. През 2002 г., на общоселско събрание, било избрано черковно настоятелство с основната задача да започне градежът на нов храм. Строителството продължило повече от 15-ина години. Финансова подкрепа оказали от сливенската митрополия и дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет. Местните жители дарили парични суми и доброволческия си труд в строежа, проектът на обекта също бил подарък.

Новата църква е с площ от 110 квадрата, молитвената зала е за 42-ма души. Тя е приела патрона на разрушения храм Свети Йоан Рилски. Имената на спомоществователите се съхраняват в архивите на настоятелството и в църквата.

На освещаването присъстваха областния управител Чавдар Божурски, кметът на Сливен Стефан Радев и зам.кмета Пепа Чиликова, директорът на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов, кметове и кметски наместници на населени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони