Арестуваха мъж, опитал се да пробие с колата си охраната на американска военна база във Великобритания

Съдът остави в ареста полицай, обвинен в покровителство на криминални лица

Николина Ангелкова: Ще работим с Индия за увеличаване на туристите и привличане на инвестиции

Кметът на Свищов откри Коледен благотворителен базар Изложението ще остане в парка на площад "Свобода" от 18 до 24 декември

Цацаров прехвърля 10 тежки дела на следствието (обзор) Борислав Сарафов встъпи в длъжност в НСлС

Полицията в Сливен издирва 48-годишен мъж

Бивш моряк загина в пожар

Сертификационни стрелби се проведоха на Учебен полигон „Ново село“

Бивш лейтенант на Очите в затвора за превишена скорост

Петима от побойниците в Асеновград ще лежат в затвора от 8 до 22 месеца, шестима се разминаха с условни присъди

Област Шумен усвоява 37 млн. лв. за пътища

41 млн. евро допълнително получи България по Международен фонд „Козлодуй“

Плувен празник „Коледни делфини“ зарадва 88 деца

Нено Димов подписа договор за инсталациите за отпадъци на Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово

ВМА: Простреляният данъчен служител е с опасност за живота

След второ класиране в Пловдивския университет са заети 86% от местата държавна поръчка

Местата по държавна поръчка в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ след второ класиране са запълнени до 86%, което съответства на 2706 нови студенти, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Христо Крушков. Той уточни, че в сравнение с миналата година процентът е нараснал с 13 на сто – през 2016 г. след второ класиране са записани 73% от бъдещите първокурсници.

Днес, 25 юли, висшето училище обявява третото си класиране, а срокът за записване на приетите по него е от 26 до 28 юли включително. Всички условия за записване, както и свободните места по специалности са публикувани на сайта на Пловдивския университет.

Към момента заетите места в направленията от област на висше образование „Социални, стопански и правни науки“, в редовно обучение, са над 83%. Изключение прави само „Политология“ – запълнени са 48,28 на сто от бройките. Най-високият процент е за направление „Психология“ – 98,89%. В „Икономика“, „Право“ и „Администрация и управление“ запълването на местата е съответно до 97,35%, 97,32% и 94,74%. За „Социология, антропология и науки за култура“ заетостта е 88,46, а за „Социални дейности“ – 83,33%.

При хуманитарните науки нацяло са запълнени местата за редовна форма на бакалавърските филологически програми, като тези в „Теология“ – още след първо класиране. В направления „История“ и „Философия“ заетите места са съответно 73,33% и 86,67%.

Нацяло, още след първото класиране бяха запълнени местата в направленията от област на висше образование „Изкуства“ – „Изобразително изкуство“ и „Музикално и танцово изкуство“, а за „Актьорство за драматичен театър“ изпитите традиционно ще се проведат през м. септември в три кръга, разпределени последователно в три дни – 11, 12 и 13 септември. Класирането ще излезе един ден след обявяването на резултатите.

При педагогическите науки местата по държавна поръчка в редовна форма са изпълнени до 79% в направление „Педагогика“ и до 65,04% в направление „Педагогика на обучението по…“. В задочна форма традиционно местата се запълват по-бързо, затова в същото направление вече са заети всички обявени места за „Педагогика“ и 95,24% в „Педагогика на обучението по…“, коментира зам.-ректорът проф. д-р Христо Крушков.

Направление „Психология“ е и сред най-желаните задочни форми – местата за него също бяха запълнени след първо класиране. Голям е интересът и към задочно обучение в направленията „Икономика“ и „Администрация и управление“, затова и след второ класиране техният държавен прием е нацяло изпълнен.

При техническите науки по-голямата част от местата вече са заети. В Направление „Комуникационна и компютърна техника“ са се записали 82 на сто от бъдещите първокурсници по държавна поръчка, а в „Биотехнологии“ – 90%.

Тенденциите в национален мащаб от последните години най-ясно се наблюдават в област на висше образование „Природни науки, математика и информатика“, смята проф. Крушков. Безспорно голям интерес има към двете форми на обучение в професионално направление „Информатика и компютърни науки“. В редовна форма са запълнени всички места, а в задочна – 99,50%. При биологическите науки след второ класиране са заети 74,44% от местата в редовно обучение и 70% – в задочно. Запълнени са половината от редовните и половината от задочните бройки в направление „Физически науки“. В редовна форма на специалностите от направление „Химически науки“ приемът е изпълнен до 53%, в задочна форма – едва до 27%. За „Математика“ са запълнени само 37%, което обаче отговоря на 19 свободни места от обявените 30.

Наред с обявените записани след второ класиране 2706 нови студенти, в ПУ „Паисий Хилендарски“ има и 184 първокурсници, които са избрали платено обучение.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.