1000 лв. глоба за мъж, гласувал два пъти на президентския вот Мъжът дължи и близо 300 лв. за експертизи

Животновъдите получиха още близо 112 млн. лв. за Кампания 2018 г.

Шест столични квартала останаха без ток заради умишлен палеж в колектор

Почина една от жените, намушкана от 24-годишен мъж в столичния квартал „Христо Ботев“

Зетят на Тръмп Джаред Къшнър спряган за шеф на кабинета му

Конфискация на имущество ще има и при прекратено наказателно дело

Джей Ло с огромна розова рокля на премиерата на филма „Втори шанс“

Парламентът създаде Временна комисия за проучване на информацията за подкупна схема с български паспорти

„Пътна полиция“ проверява шофьорите първо за алкохол и наркотици по празниците

Гърция отпуска парични помощи за Коледа, много българи сред одобрените

Доц. Димитър Димитров: От машинното гласуване ще спечели само този, които доставя машините

Легендата на футбола Лоренцо Санс дойде на гости на кмета на Симитли Апостол Апостолов

Руската шпионка Мария Бутина се призна за виновна за заговор срещу САЩ

Доналд Тръмп: Заради Парижкото споразумение Франция гори

Какво яде армията? Прав е Красимир Каракачанов: Боецът трябва да се храни с качествени и свежи продукти от местни производители, а не с боклуци, доставени от прекупвачи

След Гана и Индия сме по защита на собствеността Липсва независимост на съдебната власт и контрол над корупцията, сочи изследване

Снимка: Архив

Нараства индикаторът за достъп до заеми

България се нарежда на 63-то място сред 125 страни по защита на правото на собственост. Това показва тазгодишното издание на международния индекс “Право на собственост”, който оценява защитата на физическата и интелектуалната собственост по света, съобщиха от Института за пазарна икономика.

Страната ни получава 5,4 точки (от 10), като спрямо миналата година резултатът нараства с 0,6 точки. Освен това България се изкачва с 22 позиции напред в класацията, тъй като през 2017 г. е била на 85-о място. Въпреки покачването в класацията страната ни запазва изключително незадоволителното си ниво на защита на правото на собственост. По този показател България е изпреварена дори от държави като Гана – 60-то място, Индия – 59-о и Тринидад и Тобаго – 57-мо. Румъния също е преди нас – на 54-то място в класацията.

Най-голямо подобрение страната ни отчита в индикатора “регистрация на собственост”, при който нашата получава най-високия си резултат – 9,3 точки. Общо в категорията “Право на физическа собственост” страната ни получава 6,1 точки. Нараства индикаторът за достъп до заеми, който следва възстановяването на кредитната активност, но това по никакъв начин не показва някакви усилия на управляващите, коментират от института.

За “Правна и политическа среда” страната ни получава 4,6 точки. Това е най-ниската оценка по категории, доказвайки за пореден път, че в България липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията, посочват от ИПИ.

В “Право на интелектуална собственост” са получени 5,5 точки, като категорията отразява защита на правото на интелектуална собственост. Тя отново показва, че слабата защита на интелектуалната собственост и широкоразпространеното пиратство продължават да са сред големите проблеми в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Важното е, че сме върхът в европредседателстването! Не ни занимавайте с такива маловажности като сигурност, неприкосновеност, справедливост, законност, стабилност…

  2. Тия с ценностите имат интерес щом става дума за собствеността на другите..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.