След Гана и Индия сме по защита на собствеността

Крадец

Липсва независимост на съдебната власт и контрол над корупцията, сочи изследване

Нараства индикаторът за достъп до заеми

България се нарежда на 63-то място сред 125 страни по защита на правото на собственост. Това показва тазгодишното издание на международния индекс “Право на собственост”, който оценява защитата на физическата и интелектуалната собственост по света, съобщиха от Института за пазарна икономика.

Страната ни получава 5,4 точки (от 10), като спрямо миналата година резултатът нараства с 0,6 точки. Освен това България се изкачва с 22 позиции напред в класацията, тъй като през 2017 г. е била на 85-о място. Въпреки покачването в класацията страната ни запазва изключително незадоволителното си ниво на защита на правото на собственост. По този показател България е изпреварена дори от държави като Гана – 60-то място, Индия – 59-о и Тринидад и Тобаго – 57-мо. Румъния също е преди нас – на 54-то място в класацията.

Най-голямо подобрение страната ни отчита в индикатора “регистрация на собственост”, при който нашата получава най-високия си резултат – 9,3 точки. Общо в категорията “Право на физическа собственост” страната ни получава 6,1 точки. Нараства индикаторът за достъп до заеми, който следва възстановяването на кредитната активност, но това по никакъв начин не показва някакви усилия на управляващите, коментират от института.

За “Правна и политическа среда” страната ни получава 4,6 точки. Това е най-ниската оценка по категории, доказвайки за пореден път, че в България липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията, посочват от ИПИ.

В “Право на интелектуална собственост” са получени 5,5 точки, като категорията отразява защита на правото на интелектуална собственост. Тя отново показва, че слабата защита на интелектуалната собственост и широкоразпространеното пиратство продължават да са сред големите проблеми в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес