Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

След години чакане стартира ремонт за 1,6 млн. лв на сграда отредена да приюти Административния съд в Търново

Илюстрация: Pixabay

Десет години след създаването на Административен съд Велико Търново и пет години след закупуване на сграда за целите на дейността му, има надежда за разрешаване на основния проблем на съдебната институция, който е свързан със сградния фонд. Липсата на съдебна палата принуждава магистратите и съдебните служители от едно от петте най-големи административни съдилища в страната вече цяло десетилетие да работят при неподходящи условия.

Помещенията, в които са настанени над 40 съдии и съдебни служители, се намират в централната част на старата столица, но са заобиколени от ровове и буйна растителност, поради което достъпът не само на работещите там, а и на гражданите, и страните по делата е труден и дори предизвикателен. Ограничената площ, с която разполага Административен съд Велико Търново понастоящем позволява обособяването едва на две малки заседателни зали.

В коридора е изнесен информационен център и регистратура, а специализирана стая за адвокати – няма. Някои от работните кабинети се споделят от шест и повече души. И въпреки че тези крайно неудачни условия на труд не влияят на качеството и срочността на правораздаването, единодушно е становището не само на ръководството, че е наложително да се сложи край на този проблем. Проблем, разрешаването на който беше подчертано като основен приоритет в управленската концепция за втория мандат на председателя Георги Чемширов.

След като управлението и стопанисването на недвижимите имоти на съдебната власт беше прехвърлено от Министерството на правосъдието на Висшия съдебен съвет, на 7 юли е обявена обществена поръчка – открита процедура, с предмет „Извършване на строително-монтажни работи в сгради на органите на съдебната власт по шест обособени позиции“.

Втората обособена позиция касае именно Строително-монтажни работи на обект „Извършване на основен ремонт и преустройство на сграда за нуждите на Административен съд във Велико Търново, ул. „Иван Вазов“ № 1“. Според посочените от съвета критерии за възлагане най-голяма тежест – 50, има техническото предложение на участника за изпълнение на поръчката, на второ място е цената и на трето – предложеният срок за изпълнение. Прогнозната стойност на тази позиция е 1 600 000 лева без ДДС.

Според възложителя максималният срок за изпълнение на предмета на поръчката е до 360 календарни дни, а най-краткият реален срок – до 180 календарни дни. Подробна информация, включително обявлението, техническите спецификации и изискванията към кандидатите са публикувани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, сектор – профил на купувача.

Обявлението на тази обществена поръчка е първата реална стъпка за отстраняване на дългогодишния сграден проблем и подобряване на условията на работа в Административен съд Велико Търново.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.