Дневен хороскоп на Алена за петък, 22.11.2019

На 22 ноември 2019 да почерпят

Защо говорим и ходим насън

Нетаняху отрече обвиненията в корупция Израелският премиер заяви, че делото срещу него е равносилно на преврат

Търговската война на САЩ с Китай е пред въоръжен конфликт Това смята бившият държавен секретар Хенри Кисинджър

Сърбия и Русия в шпионска афера (обзор) Представител на Белград замеси и България

България поиска сътрудничество с всички европейски държави във връзка с борбата с трафика на културни ценности

„Грами”-тата прекалиха с политкоректността Номиниран е първият чернокож гей с №1 песен в САЩ

Отвлякоха инвалид без крака, за да проси в Европа Интерпол издирва Мариус Петков

Близо 5000 души са загинали заради морбили в Конго

17 години затвор за Черната вдовица от Бургас (обзор)

Отрова за мишки убила Стефан (обзор) Майката: Не приемам твърденията, на трите ми деца нямаше нищо

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 ноември 2019

Майки на деца с увреждания на протест срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

Хакерска атака срещу Галио Д Смениха паролата на фейсбук профила му

След изборите идват… избори

Партиите стигат до момент, когато и добро да направят, все лошо излиза

 

Когато една прогноза е по-дългосрочна, малцина я забелязват. Защото вниманието е  насочено към злобата на деня, когато на политиката се гледа повече като на „Биг брадър“ – кой на кого е подложил динена кора или подлял вода. Затова е неизбежно отново да се връщаш към прогнозата и да търсиш доказателствата, че тя се реализира.

На 18 август във  в. „Труд“ публикувах прогнозата, че както и да завършат президентските избори, предсрочни парламентарни избори ще има. При някои условия, разбира се. Както и „голяма коалиция“, независимо дали има, или няма договорки и заговори. Защото съществуват обективни процеси, които водят страната в определена посока.

По-късно се наложи да обяснявам, че това не е препоръка, а прогноза какво най-вероятно ще се случи. И това ще се случи не по някакви ирационални причини. Трябва да свикнем с мисълта, че понякога действията на политиците, независимо от техните лични или партийни интереси, могат да съвпадат с обективните процеси.

Какви са условията, за да се случат предсрочните избори? Ясно е, че те могат да бъдат предизвикани единствено от Бойко Борисов. Но не само ако не се изпълни условието, което той поставя. ГЕРБ може и да загуби президентския пост и тогава става още по-наложително да бъде удължен животът ѝ в управлението.  Ако г-жа Цачева е първа на първия тур и спечели изборите след балотажа, Борисов има интерес да гарантира оставането на ГЕРБ за още четири пълни години на власт. Ако, разбира се, той е отчел, че независимо от победата и партията, и той лично все повече губят от своето влияние и това е необратим и закономерен процес след дългото пребиваване във властта. Достатъчно е да се хвърли поглед към близкото минало, за да си спомним, че всяка от големите партии след големия си триумф и тоталното си присъствие във властта започва да потъва. Стига се до момент, когато и добро да искаш да направиш, то все лошо излиза. Следва опит да се поправи грешката  и това води до нови и нови грешки…

Аз мисля, че ГЕРБ и Борисов се намират точно в това положение. Може би социолозите все още не улавят тези тенденции. Може би дори политическите им противници не подозират, че идва техният ред, за който не са готови. Не го усещам във въздуха. Долавям го сред хората. И следя какво правят политиците.

В рамките само на няколко дни Борисов допусна поне три фатални грешки, които ясно илюстрират, че той вече не е господар на положението и му е останала само илюзията, че с помощта на медийните си изяви може да компенсира изпуснатото. Грешката с кандидатурите за генерален секретар на ООН не се нуждае от коментар, толкова е очевидна. Не знам дали той разбира, че това е цялостен провал на външната ни политика. Хората отдавна се подсмиват на послушното му позоваване на „началниците“. Но случаят с ООН може да изиграе ролята на нов случай „Костинброд“ за предстоящите избори. Още повече че бе съпътстван от – нека го кажем направо – несполучливия избор на г-жа Цачева за кандидат за президент. Желанието му да „сложи“ на президентския пост „послушен“ човек и неразбирането на функцията на президента ограничи избора му.

Дотук Борисов все още не е загубил изборите. Но серията от нови и нови грешки го обрича на нови и нови загуби на влияние, дори и след тях. Ето, вбесен от реакциите на неговите планетарни гафове, той нападна политическия си противник БСП грубо, агресивно. С това може би се опита да вкара темата за ООН в предизборния спор, за да обвини опонентите си в предизборна фразеология. Представете си, в техните редици е дори един Соломон Паси, него ли ще обвинява в антиатлантизъм?

Не е преувеличено да се каже, че след президентските избори, както и да завършат, страната ще изпадне в политическа криза. За да бъде разрешена тя, изходът е предсрочни избори. Факторът, от когото зависи вземането на това решение, сам ще оцени и собствения си интерес, и интереса на държавата.

Ще дойде време да коментираме отново и темата за „голямата коалиция“. Съвсем скоро и тя ще стане актуална.

 

БСП може да обедини протестния вот

Със спонтанните си акции Борисов разрушава старателно изгражданите стратегически постройки на майстора на печелене на избори Цветанов.  Вместо да вдига акциите на конкурентите на генерал Радев в лявото пространство, за да му отнемат повече гласове, Борисов насочва целия си огън срещу БСП и с това показва, че тя е главният му противник. Естествено това ще обедини около БСП  не само  всички леви избиратели, но и протестния вот.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (25)

 1. Гарелов забрави за годините, дето се извиняваше по ТВ, че родителите му били активни борци, ама той не знаел за мърсотиите при соца. Сега с изпрана биография ръси нелепости от рода : БСП може да обере… ама може и да не обере. Разбира се, че на всяко управление иде край. Ама ще дойдат нови хора, няма да дойде Паси, който генетично е свързан с ЦК на БКП. А дали е атлантик или антиатлантик той е преди всичко евреин в добрия смисъл на думата. При евреите емоции няма, пак в добрия смисъл на думата. Те са и комунисти и антикомунисти. Те са и монархисти и антимонархисти. А това че Паси е противник на ББ е повече от ясно. Б. ги издуха от властта и сега монархистите и комунистите са едво цяло. Винаги верни на П. грешка на интересите си.

  1. браво!
   но нито една дума от словоблудството ти не оспорва написаното от гарелов… защо се троши?!

   1. CAMO TAKA HO……Мръсните комуняги OT ВМРО. БСП, ДПС, АБВ, АТАКA са виновни за мизерията на българския народ. Te ca простаци, алчни, агресивни, неграмотни, некомпетентни, некадърни, безотговорни, мързеливи, крадливи, нечистоплътни телесно и душевно. Съсипаха и окрадоха държавата и народа. Да гният в ада дано!!!!!…………..Mohamed Said Sbay – bugarin i demokrat

 2. Взел проф.Константинов да ни плаши,че ако гласувалите с мотото „Не гласувам за никого“ са над 51%, то нямало избран президент! Как така бре, гусин професоре! Ами какво ще прави леля Цуца (МАМАТА на народа) и за какво тичат с вицеадмирала по села и паланки! Край, свърши се!!! С. Драгана се готвеше за големия празник, цели пет шилета и една юница са заделени за чорба от общ селски казан, който ще бъде платен от лелята , оопссс – МАМАТА – и сега изведнаж: няма президент, няма Драгана – президентско село! Бойко, БОКО БЕ, вземи се намеси: ако се налага докарай министърката на МВР и онзи ,къдравият (или къдравата) на МВнР, ама се разберете: ще има избори и Цуца с мъжкото лице и неподвижния поглед ЩЕ БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТКА – дето се казва МАМАТА НА НАРОДА! И САМО ГЕРБ И БОКО, друго и други НЯМА И НЯМА ДА ИМА !!!

  1. Некои другарЕ отдолу сборуват, че като европейци е трябвало да гласуваме срещу управляващата партия, ама те тези, които са срещу управляващата партия са привърженици на азиатските мурафети и руско-турските ценности. Е питам аз, като европейци какво да правим тогава?

 3. Друг пък предлага над 51% да сме зачертали квадратчето „Не гласувам за никого”, та да се чуе гласът на народа, че не искаме тези политици. А вземаш ли предвид факта, че е голяма вероятността да се съберат под 50% негласували за никоя партия и тогава ще се окаже ,че твърдите електорати на ГЕРБ, БСП, ПФ и РБ ще си разпределят процентите за втория тур на изборите. И ще се повтори гафът с последните избори за евродепутати, когато електоратът на ДСБ гласува поименно твърдо за С.Малинов и той отиде в Брюксел, а М.Кунева си остана в България…

 4. Гарелов е написал статия в стил : „И да паднем, и да бием, все ще се напием!“
  Явно е бил на две ракии и е почнал третата. Като пренебрегнем очевидните грешки, а сравнението на казуса Костинброд с казуса Ирина Б. е нелепо, основната му теза е, че ще има парламентарни избори напролет независимо от резултата на президентските. Няма нищо лошо в това да вкараш като президент лоялен на партията човек. Единственият нелоялен ЖЖ беше волунтарист, човек напълно некомпетентен, който научи от ВЕФа за преврата в СССР, човек който не само че не успя да предотврати негативите от управлението в годините 1990-95, но и задълбочи разцеплението на нацията и забави развитието на страната с 5-7 години. Останалите президенти, верни на своята партия, поне не спъваха държавната машина, доколкото им позволяваше конституцията, което само по себе си вече е нещо.

  1. „Няма нищо лошо в това да вкараш като президент лоялен на партията човек.“ – че гарелов не казва, че е лошо… просто, че цеца не е НИЩО‌ друго освен верна на боко…
   панимайш?

 5. Аз пък реших да гласувам за Росен Плевнелиев. За мен той е най-достойният бг-президент, който сме имали досега. И кво от това, че не се е кандидатирал. Все ще се намери място в бюлетината да го впиша. Не е незаконно, значи може.

 6. Коммент и децата знаят,че Цецка е послушното зайче,което Бойко държи за ушите!

 7. То,ако бяхме европейци по дух,а не на думи винаги народът щеше да гласува за президент срещу управляващата партия,която и да е тя,но явно през 90-те сме били по-европейци по дух отколкото днес или самите гласували тогава са се изнесли в Европата и в САЩ.Днес всякакви резултати са възможни,дори Цецка Цацева да спечели на първи тур.Погрешно е сващането на Гарелов за надпреварата в ООН,на хората им се харесаха думите Борисови,че няма да осигурява прехрана още 5 години на… както го каза,не че той е осигурил нещо на Бокова когато и да е,но е лесно възприемано обяснение,обяснение което се харесва на избирателите в голямата им част,поне на тези останали още у нас,а тези външните какъв процент имат при избори?.

 8. Пегьо Цеков във в. „Сега“ вчера, днес по БТВ политологът Д.Димитров обясниха, че гласуването в квадратчето „Не подкрепям никого“ се брои за действителна бюлетина, относно изборната активност, която е важна, дали ще има балотаж или не . Така, че това е капан и ще позволи още на първи тур да има избран президент с малък % гласували за него-напр. 30 %.

 9. Изцепката на Бареков и Мая Незнамкоя няма нищо общо с Ирина Бокова а послужи на ББ да спечели поне още два избора. Изцепката на Мая може да се сравни с публикуването на партийния билет на Стефан Софиянски, който след това спечели 4 (четири) избора. Не случайно ББ награди Мая с висок пост и тя сега се бори с монополите. Някой може ли да се похвали, че Мая Незнамкоя му е помогнала? Освен Бойко Борисов, разбира се.

 10. Никога не сме имали по _добър президент от Гн Плевналиев

  1. Прав си. Определено по голям олигoфрен не сме имали.

 11. Стига де, този Радев е пълен клоун. Когато продадоха авиационния завод, траеше като миш у брашно, но като дойдоха изборите изведнъж се загрижи за авиацията. Той горкия чак сега разбрал, че авиацияата отива на зле. Сега плаче за ремонтите в Полша, но когато продаде завода си трайкаше. Защо ли? Защото срещу пари и остро се не рита. Та такива работи със супер патриота Радев.

 12. Моето мнение за Плевнелиев е същото като на горепишещите.Няма класата на ДеГол, Рейгън и Обама. Но е ерудиран, дисциплиниран, не се снишава, говори обективно, умерено и на място. Ползва си правомощията премерено без да се изхвърля. Двата кабинета, които състави бяха успешни, а годините не бяха леки. Не можа да награди отрепки като главния хидроенергетик на страната. Най-голямият му кусур е, че баща му бил в Градския комитет на БКП, в Гоце Делчев, за което просто нямам думи. Не е бил кръстен на Ленин, Сталин и Георги Димитров едновременно и най-важното оттегли се достойно. Ще остане с добри чувства у българина.

  1. Явно и ти си същия олигофрен кат плевнелиев. Лошо няма.

 13. Иван Гарелов е като партиите. И хубаво да пише, все глупаво и манипулативно излиза. Така е като се загуби чувството за мяра. Освен това човек се износва с годините. Като стар Москвич по баирите на Беклемето.

 14. И в това отношение сме неповторими – да не уважаваме управляващите ни, особено бившите, а да ги оплюваме и злословим. Безгрешни няма, да уважим усилията и постиженията. Г-н Плевнелиев даде пример и внесе едно по-културно говорене в отношенията между политиците. Поне малко намаляха цинизмите и грубия език.

  1. Мда, знаем, че олигофренията не е присъща само на мъжете.

 15. Тая маймуна гарелов е ченге и заедно с кеворк активно участваха във фалшифицирането на първите избори след 10-ти.

 16. Росен Плевнелиев даде много примери по време на управлението си. Даде пример какво е това достойнство на институцията и има ли то почва у нас.
  Еднозначният отговор е доста съмнителен. Заедно с това даде пример за лично достойнство. Президентът внесе нова култура в отношенията. Посочи главния акцент във външната политика. Неколкократно изтъкваше главния приоритет на нацията. Доколко всичко това ще бъде възприето е отделен въпрос. За разлика от него Първанов в първия си мандат управляваше с мисъл за втория. И го получи. Той сам знае с цената на какво. Нацията може да се гордее с президент като Плевнелиев.

  1. евроатлантическите олигофрени можете с право да се гордеете с олигофрена плевнелиев, дет кат партиен активист с гордост е дисидентствал носейки плакат срещу тошо на минингите на бкп… и се хвали с това по медиите.
   все пак е един от вас….

 17. Раждат се деца с всякакви увреждания – божа работа и после вечна родителска грижа , рядко има конкретна човешка вина . Обаче да се гордееш с президент като Плевнелиев е все едно да се гордееш с дете с психични увреждания .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.