След намесата на кмета Здравко Димитров: Бърза писта за транспорта в Пловдив

Общината стяга дела срещу виновните за провала на проекта за 20 млн. лв.

Прословутата транспортна система на Пловдив има шанс да заработи до края на годината. До края на месеца екип от специалисти на испанската фирма "Индра", която прибра 20 млн. лева от града под тепетата, ще дойдат на място, за да отстранят проблемите, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров. Днес той, заедно със своя заместник Тодор Чонов, седнаха на масата да преговарят за спасяването на проваления проект от бившия кмет Иван Тотев и неговия екип. От другата страна седна висшият мениджмънт на компанията, начело с Оскар Сурон, шеф на "Транспортни проекти" за Европа.

"Висшето ръководство на "Индра"

не знаеха за проблема

в Пловдив. Не знаеха например, че има проблем с електронната система за таксуване, за невярната информация по таблата на спирките, за неработещите устройства за покупка на билети и карти", каза кметът Здравко Димитров.

На срещата е присъствал и Борислав Кръстев от екипа на бившия кмет Иван Тотев, под чието ръководство от страна на общината беше реализиран проектът за 44 млн. лева.

Той обясни, че

шофьорите на градските автобуси

били виновни за неработещата електронна система. Попитан защо е подписал като селски кмет протоколите, че проектът е изпълнен, той отговори, че никой не го е карал, а системата работела.

Според зам.кметът Тодор Чонов общината е направила проверка в края на декември 2019 г. Експертите установили, че 41 от монтираните 90 паркомата по спирките за покупка на билети и карти не работя. Месттната власт сезирала испанците, че трябва да ги оправят. След тяхната намеса неработещите останали 39.

Първата и най-важна стъпка е да накараме системата да заработи. После ще мислим за

дела срещу виновните

за проблема, заяви зам.-кметът Чонов.

С това даде ясно да се разбере, че на бившия кмет Иван Тотев и неговия екип няма да им се размине безогледното харчене на европейски средства за сметка на нервите на гражданите на Пловдив.

Очевидно главният прокурор Гешев трябва да намери време и да хвърли едно око в бакиите на бившия кмет, коментират в Пловдив.

Коментари

Задължително поле