След настояване на омбудсмана Мая Манолова КЕВР свали цената на водата

Снимка: Архив

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ намали цената на водата, след многократно призоваване от страна на омбудсмана Мая Манолова регулаторът  да я преизчисли, според коректния период на инфлацията.

В становището си до председателя на комисията Иван Иванов от 11 декември 2017 г., както и в редица свои медийни изявления, омбудсманът бе категорична, че КЕВР манипулативно използва числата, в интерес на ВиК операторите, което доведе до драстичното увеличение на цената на водата в 14 области. Това съобщиха от пресслужбата на омбудсмана.

Манолова аргументира твърденията си с факта, че вместо инфлацията от м. януари до м. октомври т.г., която е 0,7 %, регулаторът е взел предвид справка от м. декември 2016 г. до края на м. октомври т.г. – 1,9 %. Омбудсманът посочи също, че инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите.

В резултат на „натиска“, който националният обществен защитник оказа върху КЕВР, на 15 декември 2017 г. комисията излезе с ново решение, в което ясно личи, че след преизчислението на инфлацията, първоначалното увеличение на цената на водата намаля с няколко пункта в 14-те области на страната.

Мая Манолова е категорична, че до драстичния скок нямаше да се стигне и ако КЕВР за изчисление на социалната поносимост не беше ползвала избирателно изследване на Националния статистически институт /НСИ/ за средно месечните доходи на домакинствата, в което данните са 100 % по-високи, спрямо анологично такова, отново публикувано на сайта на НСИ.

Омбудсманът е убедена и настоява, че ако се вземат по-ниските данни от изследването на НСИ, увеличението ще е далеч по-поносимо, а в три области – Монтана, Кърджали и  Силистра, изобщо не би трябвало да има увеличение на цената на водата.

a

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България