След нощ като тази децата мечтаят да бъдат Меси и Неймар, а не астронавти и рицари

Barcelona's Brazilian forward Neymar (R) celebrates their 6-1 victory at the end of the UEFA Champions League round of 16 second leg football match FC Barcelona vs Paris Saint-Germain FC at the Camp Nou stadium in Barcelona on March 8, 2017. / AFP PHOTO / Josep Lago

Велика нощ! Незабравима драма! Не само за феновете на „Барселона“, но и за неутралния футболен запалянко. Нощта на чудесата, на магията, на великите обрати. След такива мачове футболът печели още много, много поклонници. Децата вече не искат да стават астронавти или рицари. Мечтаят да бъдат Меси, Неймар, дори Пике. Така, както бе през 90-те години и „Дрийм тима“ на Йохан Кройф. Тогава хлапетата се караха кой да бъде Христо Стоичков, кой Ромарио или Куман. Дори във филм с Бандерас малчуган изстреля: „Искам да съм Стоичков!“

В сряда вечер на „Камп Ноу“ дойде часът на новите герои. Случи се една от онези футболни магии, които се задържат на повърхността на живота с десетилетия. За подобно чудо биха завидели дори авторите на някои от най-изумителните приказки в любимата на милиони игра - „Лестър“ и еврошампиона от 2004 година Гърция.

Двубоят „Барселона“ - ПСЖ спокойно може да влезе в учебниците по футбол за това как един отбор трябва да играе до последно и да преследва целите си. И за обратното - как не трябва да се противопоставяш след успех в първия мач с 4:0. Трябва да влезе и в учебниците по психология за начина, по който,„Барса“ премахна всички бариери с отрицателен знак. Как до последния човек в клуба вярваше в крайния успех без да го афишира като на манифестация. Вярваше и публиката, изпълнила до краен предел най-новия театър на мечтите, въпреки унижението отпреди 2 седмици на парижкия „Парк де Пренс“.

Пред този обрат бледнеят дори магията на „Риасор“ от онази победа на „Депортиво“ над „Милан“ с 4:0, обратът на „Манчестър Юнайтед“ срещу „Байерн“ от 99-та за 2:1. Може би само титлата на „Ливърпул“ в Истанбул от същия турнир е достойна да се мери с това 6:1. Все пак, тогава „мърсисайдци“ се добраха до продължения и дузпи след 0:3 на почивката. А сега, за футболната драма на новия век, допринесе и голът на Едисон Кавани. Попадение, което направи задачата на каталунския гранд още по-невъзможна, но и по-сладка.

Истината е, че ПСЖ си заслужи считаната за немислима присъда. Отборът на Унай Емери, един от основните съучастници за екзекуцията на французите, игра възможно най-грозният и нелицеприятен футбол. С непрестанни и груби нарушения. Без идея и желание за игра в атака! И най-грубата грешка - ПСЖ дори си позволи лукса да не повярва в евентуалното  чудо на „Камп Ноу“.

Два мига в края на двубоя описват най-добре какво представляваше шампионът на Франция в сряда – изключително грубото нарушение на иначе техничния Анхел Ди Мария в краката на своя сънародник Меси. Както и грубият фаул в 94-ата минута в центъра на терена срещу стража на домакините Марк-Андре тер Щеген, впоследствие даден като авантаж от съдията Дениз Айтекин (Германия). При все, че говорим за един от най-богатите отбори в света и в Топ 5 на Европа по размер на банковата сметка. Клуб, който през зимата направи най-скъпият трансфер на Стария континент с привличането на Юлиан Дракслер от „Волфсбург“. Тим, който има в редиците си имена като Тиаго Силва, Марко Верати, Едисон Кавани... Да, парите купуват имена, но не и манталитет на победител. Не и място в историята на чудесата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят