След обща молитва пред Томбул джамия погребаха жертвите от Хитрино

Стотици сведоха глави и се молиха в памет на нелепо загиналите

Пет от общо седем жертви от жестоката трагедия в шуменското село Хитрино бяха погребани в понеделник в деня за национален траур. Съпрузите Фейме и Акиф, баща и син Дениз и Танер, и Анифе.

Преди да стигнат до гробищата в три различни населени места за загиналите беше отслужен общ дженазе намаз пред Томбул джамия в Шумен.

Минути преди 12 часа на обяд пет погребални коли пристигнаха пред мюсюлманския храм. Загиналите във временни ковчези бяха поставени пред храма. Молитвата в тяхна памет започна към 12,40 часа и събра стотици опечалени мюсюлмани и християни. Роднини, приятели и съседи хлипаха пред храма.

Целият клас беше дошъл, за да изпрати 18-годишния Дениз, който учел в шуменска гимназия. На ритуала беше и лидерът на ДОСТ Лютви Местан, много депутати от ДПС, кметове на общини. Общата молитва за жертвите води главният мюфтия Мустафа Хаджи с още десет мюфтии от районните мюфтийства в страната. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил беше неотлъчно до роднините на загиналите и ги окуражаваше. "Най-страшното сега започва. Досега беше шока от трагедията, тепърва ще разбираме какво сме загубили", ридаеха опечалени.

След ритуала телата бяха откарани в три различни населени места за погребения - в Боян ще намерят вечно спокойствие двамата съпрузи, баща и син в с. Страхилица, хлебарката Анифе в с.Черна. Причината да не бъдат погребани в землището на Хитрино е, че хората в това населено място с жп. линия са пришълци. Те имат близки роднини в съседните села и намират вечно спокойствие при тях.

Още две жертви от трагедията очакват официална идентификация по ДНК от близки, заради състоянието на телата им. Това е най-възрастната Шерифе/93г./ и Бедри/45г./ от съседното село Тимарево.

От областния кризисен щаб официално оповестиха имената на идентифицираните загинали:

Дениз Танеров Юнузов- 18 г.

Анифе Алиева Мехмед- 53 г.

Танер Юнузов Ахмедов- 42 г.

Акиф Рагуб Рагуб- 44 г.

Фейме Аляйдин Сали- 41 г.

Коментари

Задължително поле