След обща молитва пред Томбул джамия погребаха жертвите от Хитрино

Стотици сведоха глави и се молиха в памет на нелепо загиналите

Пет от общо седем жертви от жестоката трагедия в шуменското село Хитрино бяха погребани в понеделник в деня за национален траур. Съпрузите Фейме и Акиф, баща и син Дениз и Танер, и Анифе.

Преди да стигнат до гробищата в три различни населени места за загиналите беше отслужен общ дженазе намаз пред Томбул джамия в Шумен.

Минути преди 12 часа на обяд пет погребални коли пристигнаха пред мюсюлманския храм. Загиналите във временни ковчези бяха поставени пред храма. Молитвата в тяхна памет започна към 12,40 часа и събра стотици опечалени мюсюлмани и християни. Роднини, приятели и съседи хлипаха пред храма.

Целият клас беше дошъл, за да изпрати 18-годишния Дениз, който учел в шуменска гимназия. На ритуала беше и лидерът на ДОСТ Лютви Местан, много депутати от ДПС, кметове на общини. Общата молитва за жертвите води главният мюфтия Мустафа Хаджи с още десет мюфтии от районните мюфтийства в страната. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил беше неотлъчно до роднините на загиналите и ги окуражаваше. “Най-страшното сега започва. Досега беше шока от трагедията, тепърва ще разбираме какво сме загубили”, ридаеха опечалени.

След ритуала телата бяха откарани в три различни населени места за погребения – в Боян ще намерят вечно спокойствие двамата съпрузи, баща и син в с. Страхилица, хлебарката Анифе в с.Черна. Причината да не бъдат погребани в землището на Хитрино е, че хората в това населено място с жп. линия са пришълци. Те имат близки роднини в съседните села и намират вечно спокойствие при тях.

Още две жертви от трагедията очакват официална идентификация по ДНК от близки, заради състоянието на телата им. Това е най-възрастната Шерифе/93г./ и Бедри/45г./ от съседното село Тимарево.

От областния кризисен щаб официално оповестиха имената на идентифицираните загинали:

Дениз Танеров Юнузов- 18 г.

Анифе Алиева Мехмед- 53 г.

Танер Юнузов Ахмедов- 42 г.

Акиф Рагуб Рагуб- 44 г.

Фейме Аляйдин Сали- 41 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

    1. Ave köpek sen ne diyorsun senin o akılsız başını keser atarım dikkatli ol öbürtülü aklını alırım sen kim sın ki Allah şöyle a Muhammed böyle ey ya kendine gel öbürtülü seni vururum imansız piz arsız

  1. Ердоган това твойто пък вече на нищо не прилича. Поне днес, когато хората скърбят, недей да показваш що за помияр си. Никакви симпатии нямам нито към алах, нито към мохамед между другото, но поне малко уважение и съпричастност към хората около себе си човек трябва да има.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.