След поредно обгазяване кметът на Девня иска реален мониторинг на въздуха

повеляново обгазяване

Кметът на Девня Свилен Шитов е изпратил спешно писмо до директора на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ с копие до министъра на околната среда, с което настоява за преместване на стационалната лаборатория за мониторинг на атмосферния въздух в близост до промишления комплекс в квартал"Повеляново". В момента съоръжението е отдалечено от химическите заводи и неговите датчици не прихващали замърсяванията, които поне веднъж седмично тровят жителите на квартала, се посочва от пресслужбата на общината.

Последният сигнал за обгазяването на "Повеляново" е от изминалата нощ, а това официално никъде не било отразено. Поне два пъти в годината девненци ставали свидетели на феномена "Лисичата опашка", отделяне на оранжев дим от азотноторовия завод - при спиране и пускане в експлоатация на цеха за азотни киселини. Според работещите в предприятието той бил силно отровен. След поредното обгазяване в общината с изненада установили, че в ежедневния бюлетин за качеството на атмосферния въздух в страната липсват данни за територията на РИОСВ -Варна.

"Ние, повеляновци, всяка седмица сме подложени на това газово изпитание, имам чувството, че живея във филма "Умирай трудно"- бг вариант ", споделя жителка на въпросния квартал.

Кметът на Девня смята да закупи мобилна станция за мониторинг на въздуха с пари от местния бюджет, за да се правят замервания в различни точки на града, разположен в така известната Долина на химията, по всяко време на денонощието, както и през почивните и празнични дни.

Коментари

Задължително поле