След срещата на майките с премиера: Текстове от Закона за личната помощ ще бъдат преразгледани

"Разбрахме се да бъдем партньори“, заяви Бойко Борисов

Текстове в Закона за личната помощ ще бъдат преразгледани и ще бъдат гласувани от парламента отново в петък. Това стана ясно след извънредната среща между майките на деца с увреждания с премиера Бойко Борисов.

„Имаше промени на текстове между първо и второ четене, касаещи Закона за личната помощ. И имаме уверение, че те ще се преразгледат още утре и в петък ще се гласуват наново. С тези 150 млн. лв. проблемът е, че не се разпределят правилно. Надявам се, че след днешната среща се разбра още и че основният проблем са ТЕЛК-овете. Надяваме се много скоро да има основна реформа, която да започне с реформа именно в ТЕЛК“, заяви съобщи Вера Иванова – майка на дете с увреждане и един от инициаторите на протеста.

„Благодаря за срещата. Беше доста припряно. Има много проблеми в енергетиката от десетилетия, както и проблемът ТЕЛК, наследени проблеми и особено за ТЕЦ-овете. Безумните договори, които са сключени и сега се чудим как да се оправим и не можем да се оправим“, заяви Бойко Борисов.

борисов майки борисов майки 564 борисов майки 5643 борисов майки 543

„С майките, с цялото ми уважение към тях, през цялото време съм се отнасял с уважение и те се отнесоха с уважение, защото приеха извиненията. Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари - сложени на едно място, другите - на друго. Ние ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лв. повече да има за хората с увреждания. Да ги разпределят правилно, да ги разпределят така, че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства. От тук нататък можем да си бъдем полезни с инерцията и гражданското доверие, които имат тези дами", посочи премиерът.

„Те (майките) казаха – да, парите, които са предоставени са добре. Ако не се откраднат с фалшиви ТЕЛК-ове ще има за всяко болно дете. Разбрахме се да бъдем партньори“, похвали се министър-председателят след срещата.

"Промените в Закона за личната помощ ще се въвеждат поетапно, осигурени са достатъчно средства", обясни председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание и народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова.

„Тази година приемаме бюджета на социалното министерство с над 1,3 млрд. лв. – целият e фокусиран в социалната средства. Заедно с тези 150 млн. лв., част от които ще бъдат гаранция за изпълнение на закона за Личната помощ, и част - за Закона за хората с увреждания. Така че ангажимента, който поехме, вече е факт. Днес имахме среща с майките, защото те се притесняваха, че тези пари няма да бъдат достатъчно, за да осигурят изпълнението на Закона за личната помощ, но той ще се въвежда поетапно и пари ще има. Там е важно да се разпишат текстове за начина, по който ще се изпълнява тази помощ“, заяви Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България