Борисов в Брюксел: Социалното измерение на ЕС трябва да бъде засилено (ВИДЕО)

Пускат асансьор за 350 000 лв. в шуменската болница Министерско лъскане на коридори преди водосвета

Подписано е рамковото споразумение за поддръжка на родните МиГ-29

Тръмп бесен заради поредния теч на информация от екипа му Поздравил Путин за победата, въпреки препоръката на съветниците си

Петр Келнер купи „Теленор“ в България Компанията вече има един и същи собственик с Нова телевизия

Николо Коцев ще свири на Burgas Jam

МОСВ дари бездимна печка на спасителя на щъркелите от село Зарица

11 месеца затвор за грък, нападнал лекари в Петрич

Министър Ангелкова: Специален QR код ще информира потребителя за избрания от него туроператор, хотел или планински водач

Обявиха програмата на Първа лига до края на сезона, ясни са всички дербита

Полярно мече се роди в зоопарк в Шотландия

Радев призова за повече прагматизъм в двустранните отношения с Израел

Софи Маринова раздава обяснения и автографи в шуменския съд

4 години за убийство на пътя и шофиране след употреба на дрога

„Омония“ уволни Ивайло Петев

След Хага: Когато се успокоят югославските страсти Самоубийството на Слободан Праляк бе перфектно инсценирано

Едва ли можеше да бъде по-зрелищно: Единият от осъдените поглъща отрова в съдебната зала и умира малко след това. Този акт обаче няма да засенчи огромното значение на Хагския трибунал за престъпленията в бивша Югославия.

Що за финал на дейността на Международния трибунал на ООН за престъпленията в бивша Югославия! След като бившият генерал на босненските хървати Слободан Праляк разбра, че присъдата му от 20 години затвор е потвърдена, той се изправи в съдебната зала и заяви: „Слободан Праляк не е военнопрестъпник и не признава тази присъда!“. Непосредствено след това той извади малко шишенце, изпи съдържанието му и заяви, че е погълнал отрова. Малко по-късно Праляк почина в болницата.

Това самоубийство беше перфектно инсценирано. Праляк, който има три университетски дипломи и е работил като театрален и телевизионен режисьор, изпи отровата пред камерите с пълното съзнание, че много хора в Хърватия, както и в Босна и Херцеговина, следят на живо произнасянето на присъдата. И постигна целта си. Хърватските медии се надпреварваха да обявяват траур за „един хърватски герой“. Хърватската президентка, както и външната министърка прекратиха своите визити в чужбина, за да се върнат колкото се може по-бързо у дома. А хърватският премиер заяви: „Този акт е свидетелство за дълбоката морална несправедливост по отношение на хърватите в Босна и Херцеговина“.

Разбира се, хърватите са гневни на трибунала. Те говорят за неспособен орган, за несправедливост и заговор срещу хърватите и Хърватия като цяло. Според Драган Човик, босненски хърватин и член на висшия държавен орган на страната – Президиума, „съдиите са марионетки на онези, които са ги изпратили там“. Бошнякът Бакир Изетбегович пък, който също е член на Президиума и син на някогашния босненски президент Алия Изетбегович, отправи похвални слова към трибунала.

И все пак: независимо от демонстративното и трагично в личен план отравяне, ясно се вижда, че тук става дума за едно отдавна познато и често срещано явление: Съдиите на Хагския трибунал произнасят присъдата. Едната страна се чувства като победител, а другата излива възмущението си. И няма никакво значение дали става дума за хървати, сърби или бошняци. Сърбите не престават да подчертават, че техните обвиняеми са осъдени на общо 1200 години затвор, към които се прибавят и четири доживотни присъди. Ето, че и Хърватия вече има свой мъченик, който беше готов да умре за убежденията и за народа си.

Жалко, че дейността на Хагския трибунал приключва с толкова голяма медийна възбуда. Но това все пак не е толкова необичайно. Още от самото начало много от страните на бивша Югославия не одобряваха работата на трибунала и го атакуваха. Съдиите биваха представяни като корумпирани личности и обвинявани във враждебност. Съдебната зала добре помни странните изяви на основателя на Сръбската радикална партия Воислав Шешел, както и агресивните изблици на бившия президент Слободан Милошевич. Те често са напускали залата, обиждайки съдиите.

Въпреки всичко това равносметката от дейността на Международния трибунал за престъпленията в бивша Югославия е положителна. За почти 25 години бяха осъдени 161 души, бяха разпитани над 4600 свидетели и събрани над 2,5 милиона документи.

Пред съда трябваше да отговарят безброй високопоставени лица, но и „дребни риби“, които никога не са вярвали, че могат да бъдат изправени пред съда. Трибуналът установи престъпления, в които никой разумен човек не може да се съмнява. Безброй жертви получиха възможността да се изправят срещу своите палачи, без да се страхуват да ги гледат в очите.

Трибуналът на ООН за престъпленията в бивша Югославия има огромно значение и за по-нататъшното развитие на международното право. За първи път Съветът за сигурност на ООН реши да наложи принципите на Хартата на ООН с юридически средства, а не с оръжие. Затова и германският съдия Волфганг Шомбург говори за „колосален напредък по пътя към повече справедливост“.

Всичко това води и до нещо друго: пред народите от бивша Югославия се открива възможността за преосмисляне на миналото и насърчаване на помирението. Макар че досега този потенциал не беше използван – защото (най-вече) политическите елити са се вкопчили в поддържането на изгодната за тях картина на врага.

Със своето ефектно и добре режисирано отравяне и Слободан Праляк даде своя принос в това отношение. И това не беше случайно. Но след като премине възбудата, вероятно насърчаването на мирното съвместно съществуване и развитието на перспектива за бъдещето ще бъдат възможни. Това ще е от полза за всички.

От „Дойче веле“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Ами на цирк като на цирк. Много адекватна постъпка на генерала. И виенето по медиите само доказва че си е постигнал целта. Що не съдят военни американци по света?

  1. Естествено – по мъж от което и да е немско говедо. Не е случайно, че.кравите им си падат по араби на кьолнската гара.

 2. Отново тази медийна клоака, този отвратителен рупор на антибългарщината и омразата към православните ценности си позволява да се подиграва със съдбата на хората. Нещастни подлоги на Американските анти руски и антиславянски опити за унищожението на всичко на Изток от Виена. Долни и проклети предатели журналисти, слуги за дребни пари на каузата на педераския неолиберализъм на Клинтън, ще дойде време и за вашата чаша с отрова, която сами сте поели вече без и да подозирате това.

 3. И колко от нар. хагски димохрати могат да постъпят като сърбина? Николко, жалки страхливи, алчни чакали. Знаещи само да лаят и вият, но когато се стигне до хмм действия вече са се покрили под полите на бабите си:) Така правеха синчетата ни, но бяха по на 2-4 г дечица. Разбира се самоубийството не е изход, макар че разбираме мотива на Слободан и какво послание искаше да изпрати на всички честни, родолюбиви Човеци по света:) Почивай в мир Слободане. Ти си герой, но ние, истинските хора имаме нужда от живи герои!!! Самият хагски трибунал трябва да бъде съден и по-скоро. Той изобщо не е независим както трябва да бъде. Той ОТКРИТО изпълнява нечии поръчки…. както и другите коментари тук посочват.

  1. Холандците са помияри с немска кръв и слуги на испанеца, които никога сами не са участвали във война, освен в индонезия където са изгаряли цели села цивилни…
   Факт.

 4. След като Хагския трибунал видя сметката на Милошевич, го оправда посмъртно на 26.03.2016 год..Затова даже Труд не писа!!!!!

 5. Е да. Задачата на хагския търбонал е била изпълнена – убил е човека. И после гаврата – го е оправдал:))) Кой ще ги съди сега тях за грешката, че го арестуваха? Върховно лицемерие. И как после света да не ги мрази. Да не говорим за голяма част от бивша Югославия, които ги плюят на всяка крачка – от бебе до баба:)) Не, че в България ги любим:)

 6. Поредната кофа помия от кенефа германия за олихофренясалите евроатлантически говеда.

 7. Слободан умря като герой…!!!
  Непостижимо за български
  За опинци навой…!!!

 8. Не си спомням някога
  ТАКА..
  ” български герой”
  Да е умрял за свобода

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.