100 процента избирателна активност в женския затвор

Промени в движението в София заради транспортирането на бюлетините

Германия с най-висока избирателна активност на евроизбори от 1999 г. насам

Убит и 9 ранени след стрелба на празненство във Вирджиния

Вижте как продължава гласуването на евровота броени часове преди края на изборния ден

Прокуратурата назначава експертизи за авиокатастрофата край Ихтиман

МВнР: Денонощен щаб следи за безпроблемната организация на вота зад граница 

Българският край на едно лудо първенство

Мощни лампи и жива охрана пазят Централния плаж в Слънчев бряг

Пияна членка на секционна комисия отстранена с полиция в дупнишко село

„Галъп“: 20,4% е избирателната активност в страната към 15 часа

София дава 160 млн. лв. за осветление Столичната община търси изпълнители

Македонски гражданин е бил задържан по искане на България

Разбилият се самолет край Ихтиман бил регистриран в Италия

Хванаха „указатели” за гласуване, залепени на плочки пред избирателна секция Агитационните материали, с отбелязания номер на партия, били с големината на кибритена кутийка

След Хага: Когато се успокоят югославските страсти Самоубийството на Слободан Праляк бе перфектно инсценирано

Едва ли можеше да бъде по-зрелищно: Единият от осъдените поглъща отрова в съдебната зала и умира малко след това. Този акт обаче няма да засенчи огромното значение на Хагския трибунал за престъпленията в бивша Югославия.

Що за финал на дейността на Международния трибунал на ООН за престъпленията в бивша Югославия! След като бившият генерал на босненските хървати Слободан Праляк разбра, че присъдата му от 20 години затвор е потвърдена, той се изправи в съдебната зала и заяви: „Слободан Праляк не е военнопрестъпник и не признава тази присъда!“. Непосредствено след това той извади малко шишенце, изпи съдържанието му и заяви, че е погълнал отрова. Малко по-късно Праляк почина в болницата.

Това самоубийство беше перфектно инсценирано. Праляк, който има три университетски дипломи и е работил като театрален и телевизионен режисьор, изпи отровата пред камерите с пълното съзнание, че много хора в Хърватия, както и в Босна и Херцеговина, следят на живо произнасянето на присъдата. И постигна целта си. Хърватските медии се надпреварваха да обявяват траур за „един хърватски герой“. Хърватската президентка, както и външната министърка прекратиха своите визити в чужбина, за да се върнат колкото се може по-бързо у дома. А хърватският премиер заяви: „Този акт е свидетелство за дълбоката морална несправедливост по отношение на хърватите в Босна и Херцеговина“.

Разбира се, хърватите са гневни на трибунала. Те говорят за неспособен орган, за несправедливост и заговор срещу хърватите и Хърватия като цяло. Според Драган Човик, босненски хърватин и член на висшия държавен орган на страната – Президиума, „съдиите са марионетки на онези, които са ги изпратили там“. Бошнякът Бакир Изетбегович пък, който също е член на Президиума и син на някогашния босненски президент Алия Изетбегович, отправи похвални слова към трибунала.

И все пак: независимо от демонстративното и трагично в личен план отравяне, ясно се вижда, че тук става дума за едно отдавна познато и често срещано явление: Съдиите на Хагския трибунал произнасят присъдата. Едната страна се чувства като победител, а другата излива възмущението си. И няма никакво значение дали става дума за хървати, сърби или бошняци. Сърбите не престават да подчертават, че техните обвиняеми са осъдени на общо 1200 години затвор, към които се прибавят и четири доживотни присъди. Ето, че и Хърватия вече има свой мъченик, който беше готов да умре за убежденията и за народа си.

Жалко, че дейността на Хагския трибунал приключва с толкова голяма медийна възбуда. Но това все пак не е толкова необичайно. Още от самото начало много от страните на бивша Югославия не одобряваха работата на трибунала и го атакуваха. Съдиите биваха представяни като корумпирани личности и обвинявани във враждебност. Съдебната зала добре помни странните изяви на основателя на Сръбската радикална партия Воислав Шешел, както и агресивните изблици на бившия президент Слободан Милошевич. Те често са напускали залата, обиждайки съдиите.

Въпреки всичко това равносметката от дейността на Международния трибунал за престъпленията в бивша Югославия е положителна. За почти 25 години бяха осъдени 161 души, бяха разпитани над 4600 свидетели и събрани над 2,5 милиона документи.

Пред съда трябваше да отговарят безброй високопоставени лица, но и „дребни риби“, които никога не са вярвали, че могат да бъдат изправени пред съда. Трибуналът установи престъпления, в които никой разумен човек не може да се съмнява. Безброй жертви получиха възможността да се изправят срещу своите палачи, без да се страхуват да ги гледат в очите.

Трибуналът на ООН за престъпленията в бивша Югославия има огромно значение и за по-нататъшното развитие на международното право. За първи път Съветът за сигурност на ООН реши да наложи принципите на Хартата на ООН с юридически средства, а не с оръжие. Затова и германският съдия Волфганг Шомбург говори за „колосален напредък по пътя към повече справедливост“.

Всичко това води и до нещо друго: пред народите от бивша Югославия се открива възможността за преосмисляне на миналото и насърчаване на помирението. Макар че досега този потенциал не беше използван – защото (най-вече) политическите елити са се вкопчили в поддържането на изгодната за тях картина на врага.

Със своето ефектно и добре режисирано отравяне и Слободан Праляк даде своя принос в това отношение. И това не беше случайно. Но след като премине възбудата, вероятно насърчаването на мирното съвместно съществуване и развитието на перспектива за бъдещето ще бъдат възможни. Това ще е от полза за всички.

От „Дойче веле“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Ами на цирк като на цирк. Много адекватна постъпка на генерала. И виенето по медиите само доказва че си е постигнал целта. Що не съдят военни американци по света?

  1. Естествено – по мъж от което и да е немско говедо. Не е случайно, че.кравите им си падат по араби на кьолнската гара.

 2. Отново тази медийна клоака, този отвратителен рупор на антибългарщината и омразата към православните ценности си позволява да се подиграва със съдбата на хората. Нещастни подлоги на Американските анти руски и антиславянски опити за унищожението на всичко на Изток от Виена. Долни и проклети предатели журналисти, слуги за дребни пари на каузата на педераския неолиберализъм на Клинтън, ще дойде време и за вашата чаша с отрова, която сами сте поели вече без и да подозирате това.

 3. И колко от нар. хагски димохрати могат да постъпят като сърбина? Николко, жалки страхливи, алчни чакали. Знаещи само да лаят и вият, но когато се стигне до хмм действия вече са се покрили под полите на бабите си:) Така правеха синчетата ни, но бяха по на 2-4 г дечица. Разбира се самоубийството не е изход, макар че разбираме мотива на Слободан и какво послание искаше да изпрати на всички честни, родолюбиви Човеци по света:) Почивай в мир Слободане. Ти си герой, но ние, истинските хора имаме нужда от живи герои!!! Самият хагски трибунал трябва да бъде съден и по-скоро. Той изобщо не е независим както трябва да бъде. Той ОТКРИТО изпълнява нечии поръчки…. както и другите коментари тук посочват.

  1. Холандците са помияри с немска кръв и слуги на испанеца, които никога сами не са участвали във война, освен в индонезия където са изгаряли цели села цивилни…
   Факт.

 4. След като Хагския трибунал видя сметката на Милошевич, го оправда посмъртно на 26.03.2016 год..Затова даже Труд не писа!!!!!

 5. Е да. Задачата на хагския търбонал е била изпълнена – убил е човека. И после гаврата – го е оправдал:))) Кой ще ги съди сега тях за грешката, че го арестуваха? Върховно лицемерие. И как после света да не ги мрази. Да не говорим за голяма част от бивша Югославия, които ги плюят на всяка крачка – от бебе до баба:)) Не, че в България ги любим:)

 6. Поредната кофа помия от кенефа германия за олихофренясалите евроатлантически говеда.

 7. Слободан умря като герой…!!!
  Непостижимо за български
  За опинци навой…!!!

 8. Не си спомням някога
  ТАКА..
  “ български герой“
  Да е умрял за свобода

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.