С над 30 млн. лв. са намалели просрочените задължения на болниците

„Локо“ (Пд) се размина с грандовете в Лига Европа

Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет на 20 и 21 юни в Брюксел

Никола Саркози ще бъде съден за корупция

Липсват обтривки от ръцете на обвинения в стрелба след пиянски скандал военен следовател Според прокуратурата следователят Калоян Узунов и военният поркурор Спас Илиев са били много пияни, но не са им взети и алкохолни проби

4 години затвор за мъж, пребил непълнолетния си брат Инцидентът станал заради пари от продажба на мед

Екатерина Захариева: Ще бъде историческа грешка, ако Северна Македония и Албания не започнат заедно преговорите за присъединяване към ЕС

Йорданка Фандъкова днес провери работата по ремонта на ул. „Каменоделска“

Отслужиха заупокойна молитва за бедствието преди 5 години ЕИБ одобри проект за интегриране при извънредни ситуации и кризи

Министър Емил Караниколов: Офертата за Ф-16 се разглежда от експертните групи по министерства, най-вероятно ще я коментираме публично в петък

УЕФА връща Люпко у дома

Газов котлон опожари каравана

Кметът на Банско пръв започна препис на „История Славянобългарска“

Прокуратурата в Силистра разследва инцидента с изчезналото в Дунав момче

Марияна Николова обсъди с посланика на Индия у нас Пуджа Капур развитието на българо-индийските отношения

След 20-годишна битка Община Свищов получава бившите казарми Имотът от близо 300 декара е с излаз към река Дунав

След близо 20-годишна битка Община Свищов получава безвъзмездно бившите казарми в града от Министерството на отбраната. Имотът е на площ от близо 300 декара с изградена инфранструктура и с излаз към река Дунав.

От години бившото и настоящо ръководство на Свищов се опитваха да издействат държавата да отстъпи на общината някогашния армейски обект, който бе неизползваем и в момента наподобява джунгла. Преписката по казуса е напълнила цял гардероб в кметството. Едва сега благодарение на настойчивостта на настоящия кмет Генчо Генчев и със съдействието на депутата от ГЕРБ за Великотърновския регион Цветан Цветанов, от Министерството на отбраната са склонили да прехвърлят собствеността.

Преди години от Министерството на отбраната са отказвали да дадат имота, защото е имало опасения, че няма да се използва по предназначение. Дори били засечени фалшиви оферти от потенциални инвеститори, които като били поканени на среща, никой не се явил.

„Цветан Цветанов много помогна да се реши този дългогодишен проблем. Предстои да бъде изпълнена процедура по отдаването на имота. Областният управител на Велико Търново трябва да издаде заповед за придобиване на казармите от военното ведомство и след това да внесе преписката в Министерски съвет, който да излезе с окончателно решение“, обясни пред „Труд“ Генчо Генчев.

Той допълни, че ще се проведе публично обсъждане и ще се вземат предвид предложенията на свищовската общественост за каква цел да бъде използван имота.

Към момента имотите на бивш „Казармен район ВР 1220 – Поделение 26410“, които се намират на ул. „33-ти Свищовски полк“ в града, са частна държавна собственост и се управляват от Министерството на отбраната. Става дума за 6 обособени имота и прилежащите към територията им над 30 сгради за обществено обслужване.

Бившето военно поделение в Свищов бе закрито през 2000 г., след извършената реформа в Българската армия, и имотите бяха освободени от личния състав, въоръженията и техниката. От тогава община Свищов води преписка за безвъзмездно придобиване на терените с областната управа във Велико Търново, военното министерство и Министерствотото на регионалното развитие и благоустройството, но до сега нямаше положителен отговор.

В същото време територията на поделението не се поддържа и всичко е обрасло с дървета и храсти. Административните и стопанските сгради отдавна са разрушени и ограбени.

В разработения Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Свищов, който включва най-приоритетните проекти за общината за периода 2014–2020 година, въпросните имоти попадат в зона с потенциал за икономическо развитие.

„Предвидените дейности там ще имат голям ефект за повишаване на конкурентоспособността на местната икономика. Освен възможности за построяване на нови предприятия, територията на бившето поделение може да се ползва и за изграждане на офиси на по-малки фирми“, коментират от общинската управа на Свищов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.