След 20 май работим за себе си

Денят на “данъчната свобода” закъсня с 5 дни тази година

140 дни нужни да напълним хазната

До 20 май работим, за да пълним хазната, а след тази дата - за себе си. Това изчислиха икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които всяка година пресмятат колко дни населението на страната ще трябва да работи, за да се разплати с държавата.

Денят на “данъчна свобода” тази година идва най-късно за последните над 10 години. През тази година работим за държавата 140 дни, докато през 2020 г. сме работили - 136 дни. Въпреки тежкия удар на пандемията през 2021 г. консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47,6 млрд. лв. Очакваният размер на брутния вътрешен продукт на страната за 2021 г. е 124,5 млрд. лв., което означава, че средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв.

“Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним”, обясняват от ИПИ. Според икономистите пандемията е нанесла удар върху бюджета, а преразпределението се увеличава, като през 2021 г. се очаква консолидираните приходи да достигнат 38,2% от БВП на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси