След 3-годишно прекъсване проучват Епископията на крепостта Трапезица в Търново

Снимка: Личен архив/Стартират разкопки на историческия хълм Трапезица във Велико Търново, където ще работят едновременно в различни сектори три археологически екипа.

Три археологически екипа започват разкопки на историческия хълм

Три археологически екипа започват разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. За проучвателната дейност на двата екипа с ръководители проф.Константин Тотев и доц. Деян Рабовянов са отпуснати по 18 000 лева от Министерството на културата, а за третия екип на доц.Мирко Робов е осигурено финансиране от община Велико Търново, научи „Труд”.

Проф. Константин Тотев ще работи в северния сектор. Доц Рабовянов пък ще проучва югозападния сектор, където миналата година откри поредната нова църква и продължи изследването на въпросния храм. Той е с богати стенописи и с интересни находки с висока експозиционна стойност като уникална каменна икона в олтара и др.

След 3-годишно прекъсване на историческия обект ще работи и доц.Мирко Робов, който ще продължи проучването на Епископията на Трапезица. При последните разкопки през 2014 година археологът изследвал феодален комплекс пред църкви с номера 3 и 4. Откритият в сградата на обитаване костен жезъл, дал основание да се смята, че това е жилище на епископ.

Приключили са разкопките в района на църквата на цар Иван-Асен II „Св.40 мъченици” в старопрестолния град. Проучвателните дейности са финансирани от Министерството на културата с 9000 лева.Това съобщи пред „Труд” ръководителят на екипа, който работи в района на светинята, е археологът от търновския филиал в Националния археологически институт с музей при БАН проф. Константин Тотев.

Той е работил заедно с доц. Евгени Дерменджиев от Регионалния исторически музей в болярския град.

Най-сериозната находка на проучвателите е работилница за претопяване на желязо с три пещи. Според археолозите в нея са функционирали първоначално две от тях, разположени в единия ъгъл. Впоследствие едната спряла да действа и била изградена нова. Една от пещите е изключително запазена.

„Насочихме усилията си към изследване на ранновизантийското укрепление в западното подножие на хълма Царевец. То е осигурявало водоснабдяването на ранновизантийския град през VI век, а целта бе да уточним датировката на крепостната стена. Попаднахме на строителни бъркала, свързани с построяването й. Открихме интересни находки и монети от този период, но по-интересни са стратиграфските наблюдения, свързани със средновековния период на живота в тази част на подножието на крепостта Царевец”, разказа проф. Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България