Сливенският владика Иоаникий навърши 80 години

Десетки миряни, представители на властта, на патриотични организации, интелектуалци посетиха катедралния храм "Свети Димитър" на 3 март, за да честитят на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий неговата 80-годишнина. Рожденият ден на дядо владика бе предния ден, но той съвпадна с голямата задушница. По тази причина той получи поздравления навръх националния празник.

След празничната литургия, отслужена с участието му, той се срещна с хората, дошли да изразят уважението си, и отдели внимание на всеки. Той получи поздравления и от кмета на общината Стефан Радев, както и от областния управител Чавдар Божурски.

Дядо владика е приел монашеството, когато е бил на 22 години и от тогава до днес служи на църквата. Завършил е аспирантура в Московската духовна академия и е специализирал в Старокатолишкия богословски факултет в Берн, Швейцария. На 23 март 1980 година е избран за митрополит. Поверената му епархия се простира в Сливенска, Бургаска и Ямболска област. „Известен интелектуалец го определи като следовник на възрожденската традиция на българската църква, като пример за днешни и утрешни водачи и на клира, и на миряните“, припомни секретарят на митрополията Вълкан Янев. Негово Високопреосвещенство е известен с пословично скромния си начин на живот, със задълбочените си познания по история и писателската си дарба. Автор е на 13 книги. Почитат го като водещ авторитет в цялата Българска православна църква заради честната му служба, мнението и напътствията му са били ориентир за важни решения в трудни моменти за клира. Почетен гражданин е на Сливен, Бургас, Ямбол, Несебър и Айтос.

На снимката: На личния си празник дядо владика се помоли за здраве и добруване на епархията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България