Мартин Петров поиска отвод на съдия

Спасител на дете стана „Полицай на годината“

Унгарци на протест срещу „поробващ закон“ Парламентът разреши 400 часа извънреден труд годишно

ЕК одобри проекта за модернизация на спешната медицинска помощ, съобщи министър Ананиев

Енрике Иглесиас и Ана Курникова продават къщата си за $4,85 милиона

Премиерът Борисов в Брюксел: Чухме само похвали Тимерманс подкрепил промените за конфискацията на незаконно придобито имущество

Петокласник с приз от „Полицай на годината“

Смядово събира пари за болницата в Шумен

Издирват началника на КАТ – Казанлък

Фондацията зад гей билбордовете пред „Труд“: Това е информационна кампания Планират да поставят пана на видни места в София и в Пловдив

Баневи остават за постоянно в ареста

Георги Кабаков – последният рефер без VAR в турнира

Ахмед Доган стана дядо

Министър Ананиев: Ако бъде приет анекса към националния рамков договор, се надяваме той да бъде подсписан в първите дни на новата година

Тръмп: Никога не съм искал от бившия си адвокат да нарушава закона

Сливенци от Чикаго дариха средства за възстановяването на паметник-реликва

1 456 лева пристигнаха от Америка и вече са преведени по дарителската сметка на община Сливен за възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк в града – съобщиха от местната администрация.

Средствата са били събрани на благотворително събитие в Чикаго, САЩ. Това станало на сливенска вечер, в която се включили 100-ина души – повечето, родени в Града под Сините камъни, но имало българи и от други наши градове. Дарителската акция е била подета от художника Василен Васевски, който от години живее и твори в САЩ.

С дарението от сливенците, които живеят в Чикаго, събраните до момента пари за паметника възлизат на 8005 лева. 1350 от тях дари бизнесменът Иван Начев, носител на общинската награда за предприемачество „Добри Желязков”. 3 хил.лева са постъпили от друго частно лице. 930 лева пък бяха събрани от благотворителен търг на картини.

Паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен е издигнат през 1924г. Офицерите и обикновените войници, които са се завърнали живи от фронтовете на двете освободителни и Първата световна война в началото на миналия век, са дарили пари от заплатите си. Така те са почели паметта на другарите си, останали завинаги по бойните полета. Вдигнали са паметника и за утеха на техните вдовици и сираци.

Над 7-метровата композиция в момента се намира в двора на бивша казарма в центъра на Сливен и е започнала да се руши. Община Сливен, медиите и граждани се включиха в кампания за набиране на средства за възстановяване на светинята. През тази седмица заключените врати на бившата казарма са отворени, за да могат жителите на града да разгледат един от най-красивите български войнишки паметници. Предстоят много нестандартни благотворителни събития за набиране на средства.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.