Сливен вдига таксата за смет и си купува електромобил - „китайски боклук”

В едно и също заседание местният парламент в Сливен реши общината да поиска безлихвен заем от държавата между 5 и 17,250 млн.лева, за да си плати просрочията, реши и да си купи електромобил, за който било изказано мнение, че е „китайски боклук”.

Безлихвеният заем Градът под Сините камъни може да получи, ако стриктно изпълнява гласувания от съветниците оздравителен план на общинските финанси. Мерките основно предвиждат увеличение на местните налози. Имотният данък скочи двойно още в началото на мандата. Сега гражданите бяха пролетно сурвакани с увеличение и на таксата за смет с по 17 процента през следващите две години. Пари за строителство няма да има, освен държавната субсидия от 1 млн.лева годишно, с която може да се позакърпят дупки по улиците, но не всички.

Орязва се издръжката на знакови за града културни формации, свиват се социални услуги. От служебния кабинет определили безлихвеният заем да е за 5 млн.лева, но преговорите с новото правителство ще продължат за отпускането на 17 млн. 250 хил.лева – толкова, колкото са наследените, неплатени текущи разходи на Сливен. Имало надежда, че заемът може да бъде нацяло опростен.

В залата бяха изказани съмнения относно тази хипотеза, но в крайна сметка планът бе приет с 23 гласа „за”, 13 бяха против или се въздържаха.

„Бомбата” избухна, когато започнаха дебатите за закупуването на електромобил за нуждите на общината. Точката бе внесена в последния момент, като допълнителна. Националният доверителен екофонд щял да помогне с 20 хил.лева, общината трябвало да заплати 10 хил.лева. Возилото било от най-нисък клас – с пробег до 70 км на ден и скорост, не по-малка от 30 км/час, каквото и да значи това.

„На заседанието на една общинска комисия зам.-кметът по финансите Румен Иванов заяви, че този електромобил бил китайски боклук. Кой си дава парите за боклуци?” – удиви се Иван Петров от „Съюз за Сливен”. Той допълни, че иначе комисията била склонна да поиска не един, а три возила, но ако са с по-високи параметри и се знае за какво ще бъдат използвани те.

Момчил Пантелеев от „Св.Георги Победоносец” директно атакува, че обсъждането на подобна покупка е най-малкото „леко противоречащо”: „При положение, че се борим за финансова дисциплина и за ограничаване на разходи, не е моментът да харчим пари за този автомобил!”.

„Бихме могли да минем и без него. Но това е бъдещето, защото няма замърсяване на околната среда. Фактът, че гражданите ще виждат този електромобил, може да запали двама, трима, петима и те да си купят и това си струва” – така кметът Стефан Радев се опита да успокои напрежението.

„Ами тогава, ако ще правим реклама, нека производителят ни го подари. Защо трябва да е за сметка на общинския бюджет?” – отвърна му Мариета Петкова от БСП. Имаше още малко прения. Накрая покупката бе одобрена в пъстрия общински съвет с 18 гласа „за” срещу 9 „въздържали се” и един „против”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България