Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Сливен е сред областните градове с най-големи загуби на питейна вода

Сливен е сред областните градове с най-големи загуби на питейна вода – 82,3 %. Данните от националната статистика бяха огласени наскоро и взривиха Града под сините камъни, който изстрада два европроекта за ремонти на “ВиК”-мрежата. Оказа се, че посочената цифра била за 2015 г. Управителят на “ВиК” инж. Севдалин Рашев заяви, че към днешна дата загубите са 81,4 на сто. А преди старта на втория проект за воден цикъл те са били 87 процента. Намалението не е голямо. Причината: десетките милиони левове са инвестирани основно в подобрения на канализацията.

Сливен е единственото населено място в страната с два европроекта за ремонти на ВиК-мрежата. Хората търпяха години наред неудобствата на разкопаните улици и високата запрашеност в централната част на града. Първият злополучен проект, при втория мандат на кмета Йордан Лечков /2007-2011г./ бе провален след скандал с изпълнителя, градът изгуби 80 млн.лева, а 110 км мрежа, повечето водопроводи, останаха неремонтирани.

Работата бе възобновена при следващия кмет Кольо Милев. „Нашият акцент, когато изготвяхме проекта, бе върху подмяната на водопроводната мрежа, тъй като тръбите са много стари и амортизирани. МОСВ и управляващият орган обаче най-категорично ни отказаха. По случая има много обемна кореспонденция и тя се пази в общината” – припомни тогавашният зам.-кмет по европроектите Румен Стоилов. Специалисти обясниха, че питейната вода не е била сред приоритетите на еврофинансирането, тъй като „ВиК”-дружествата печелели от продажбата й и тяхно задължение било да решат проблемите с нея.

Средствата в размер на 64 млн.лева за втория воден цикъл били отпуснати основно за реконструкция и изграждане на нова канализация в центъра и още два квартала, където е имало най-чести аварии, големи течове и инфилтрация на отпадни води. Компромисно било разрешено да се подмени и съпътстващия водопровод, защото при разкопаването съществувал риск и без това старите тръби да се повредят. В резултат на това нови тръби били свързани със стари.

Ремонтирани са 29,5 км и 20,5 км водопроводи. Разликата в дължината идва от това, че не навсякъде е имало съпътстващи водопроводи. В крайна сметка, по европроекта са били усвоени около 50 млн.лева. От от тях едва около 8 млн. – за водопроводи, а останалите – за канализация, тъй като тези съоръжения са значително по-скъпи. Отделно, през пролетта на м.г. от МРРБ отпуснаха 1,6 млн.лева, за да бъдат въведени в експлоатация някои от съоръженията и за корекция на конструктивни пропуски. Така подготовката и изпълнението на втория воден цикъл на Сливен продължи от 2012 до 2016 г., през този период се смениха 5 правителства, две от които – служебни. За съжаление, проваленият първи проект за воден цикъл излезе златен, тъй като общината бе осъдена да плати 5 млн.лева неустойка за неправомерно прекратения договор. Случаят обрасна в съдебни дела.

„Състоянието на съоръженията в цялата страна е идентично – изграждани са преди десетки години. В Сливен е инвестирано повече в канализацията. При проекта, при частичното подменяне на водопроводите са редувани нови и стари тръби. На практика това влошава състоянието на водопроводите, правят се множество връзки, които са слабото място на системата. Не че и канализацията не се нуждае от реконструкция, от обновяване, но там тези инвестиции не водят до намаляване на загубите на питейна вода. Водят по-скоро до повишаване на качеството на системата и непропускането на непочистени води в почвите” – коментира от своя страна кметът Стефан Радев.

Сега има програма за ремонти, по която бенефициенти са дружествата „ВиК”, общият ресурс за страната бил 3 млрд .лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.