Сливен залага 88 780 лева за стипендии на даровити деца

Снимка: Архив

Община Сливен е заложила до 88 780 лева за стипендии на даровити деца и младежи през тази година. Градът под Сините камъни бе първи в страната, който прие специална наредба за финансовото стимулиране. Това стана през 2006 г., при управлението на кмета Йордан Лечков (2003-2011г.)

Към момента Сливен остана един от малкото, ако не и единственият областен център, който продължава да заделя собствени средства за развитието и обучението на младите си таланти – съобщиха служители.

Отпуска се една стипендия на името на големя възрожденски дарител Хаджи Мина Пашов в размер на 10 минимални работни заплати за страната. Тя се присъжда за класиране до 6-то място на европейски и световни форуми. Приемът на документи започва от 1 февруари. Три са годишните стипендии в размер до 6 минимални заплати за класиране до 3-то място на национално и международно ниво.

Освен тях, се отпускат още 45 месечни и 30 еднократни стипендии за знакови изяви на поне 5 конкурса, състезания и олимпиади на местно, регионално и национално ниво. Нарочна комисия решава кои предложени кандидати са одобрени. Всяка година общият размер на парите за стипендии е различен, тъй като зависи от променящия се размер на минималната работна заплата, по различни причини не се запълва тавана на заложените средства. През 2016 г. бяха раздадени стипендии за 40 010 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони