Сливен изпрати художничката Даниела Ненчева

Сливен се прости с Даниела Ненчева - директор на Художествената галерия "Димитър Добрович". Десетки близки, приятели, представители на местната и държавната власт дойдоха в катедралния храм "Свети Димитър", за да се сбогуват с художничката.

Даниела Ненчева издъхна след дългогодишна борба с рака, само на 50 години. В края на юли, навръх рождения си ден, тя откри 35-тата поред изложба под надслов "Полъхът на вятъра". В нея бяха представени творби от целия период на творческата й дейност, включително и картината, с която тя се е явила на държавния си изпит по живопис.

Даниела намери съмишленици и приятели на изобразителното изкуство от най-различни културни, икономически, социални и възрастови среди. Благодарение на нея уникални икони от фонда на галерията гостуваха в Патриаршията на Москва, тя покани от Печ изложба на Вазарели, съдейства на Българското национално радио да открие експозиция от твори на Сирак Скитник, отвори сливенските галерии за изложби на класици и и модерни автори, за класическа музика, успя да ги превърне в интересно и достъпно място за децата на града. Организира пленери в Сливенския балкан, дигитализира част от художествения фонд на сливенската галерия.

На последната си изложба в общинската галерия "Май" Даниела дойде в инвалидна количка, притисната от болестта. "Благодаря ви, искам всеки един от вас да видя и на следващите си изложби" - каза тя. Галерията бе препълнена от хора, от уважение към твореца и към позитивния и усмихнат човек Даниела. Полъхът на сливенския вятър ще я следва и на мястото, където се е пренесла тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура