Сливен иска партньорство с родния град на Едоардо Миролио

Сливен да сключи споразумение за партньорство с Алба, Италия – това предлага кметът Стефан Радев на общинския съвет. Градът се намира в северозападната част на Италия. Известен е с производството си на праскови и на вино, които са и сред традицонните отрасли на Града под Сините камъни. Алба е родното място на предприемача Едоардо Миролио – най-големият инвеститор от Ботуша в страната ни, собственик на текстилна фабрика и хотел в Сливен, цех за конфекция в Котел, на винарска изба и трайни насаждения в новозагорското с.Еленово и др.

За приноса си към развитието на българската икономика е получавал множество правителствени отличия, получи български паспорт и стана жител на Сливен. Освен с този град, кметът Радев предлага общинският съвет да одобри споразумения за сътрудничество с Ниш, Сърбия и с Бидгошч, Полша. Интересен е фактът, че местната администрация има намерение да осигури средства, нужни за установяване на първите контакти с бъдещите побратимени градове, чрез финансиране от ЕС по програма „Европа на гражданите”. Очакваните средства са 25 хил.евро безвъзмездна помощ. С тях ще бъдат финансирани двустранни срещи, установяване на контакти в образованието, бизнеса, културата и други сфери на обществения живот.

Преди дни кметът на Сливен Стефан Радев се срещна с колегата си Серхий Надал, кмет на украинския град Тернопол. Двамата са постигнали договореност за по-интензивни контакти, като се използват възможностите да съвместно изпълнение на европейски проекти по програми, отворени и достъпни за Украйна. Предстои и културен обмен. Партньорството между двата града е едно от най-старите, които има Сливен. То е от 50 години, но в съвременната история на Украйна като независима държава, вече близо двадесет години, сливенски кмет не е посещавал Тернопол, отбелязал домакина.

Сливен има споразумения за партньорство и с Мелитопол, Украйна, както и с 10 града от Германия, Унгария, Гърция, Русия, Китай, Румъния, Беларус, Турция, Кралство Йордания, Молдова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България