Сливен иска четири мобилни лекарски кабинета

Ще внеса искане в Министерството на здравеопазването да бъдат предоставени четири мобилни лекарски кабинета в Сливенска област - съобщи областният управител Чавдар Божурски. Нуждата от кабинетите е била заявена от РЗИ и общините заради липсата на пряк достъп до лични лекари и специалисти в отдалечените планински населени места и големия брой здравнонеосигурени граждани. "Разговаряли сме с колегите от болниците, те ще извършват прегледите" - каза д-р Петя Балулова, директор на РЗИ.

Искането е един от кабинетите да е подвижна клинична лаборатория, а останалите да са по педиатрия, туберкулоза на белия дроб и акушер-гинекология. През миналата година е бил предоставен един мобилен кабинет, по педиатрия. В него със съдействието на медицински център "Миркович" са били извършени 734 прегледа.

Само през първите три месеца на годината в областната болница са родили 50 непълнолетни и малолетни момичета, повечето от които никога не са посещавали гинеколог. Туберкулозата е сред т. нар. социални заболявания, разпространени сред големи групи от населението, което живее под прага на бедността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони