Сливен кани друг строител на инфарктно кръстовище, първият с ниската оферта се отказал

Строителят, спечелил процедурата на община Сливен за реконструкция на най-натовареното кръстовище "Розова градина" в града, не е подписал договора - съобщи кметът Стефан Радев. Той е имал едномесечен срок, за да подготви необходимите документи за сключване на договора и стартиране на ремонтите. Но до края на август не се е явил и контрактът е бил предложен на втория в класирането. Това означава, че обектът ще струва с близо 900 хил.лева в повече - с толкова офертата е по-скъпа от тази на отказалия се победител.

В "Розова градина" се вливат автомобилни потоци от пет места. Инфарктното кръстовище плаче за ремонти от много години насам, но пари не се намираха. В края на м.г. обаче правителството отпусна 3 млн.лева за обекта. В процедурата участваха 5 кандидата. Общинска комисия под председателството на зам.-кмета Стоян Марков определи на първо място "ХТ Карандила"ДЗЗД, в което участват софийските фирми "Хидрострой"АД и "Трансконсулт 22"ООД. Тяхната оферта в размер около 1,4 млн.лева без ДДС бе най-ниската. Класиралото се на второ място Обединение "Сливен партнерс"ДЗЗД предложи цена от 2,3 млн.лева без ДДС. В обединението влизат четири фирми - софийските "Копекс и Ко"ЕООД и "Стройнорм"ЕООД, варненската "БГ Ленд Ко"ООД и "Агробилд"ЕООД от Белица - става ясно от протокола на общинската комисия.

Мотивите, с които спечелилият кандидат се е отказал от изпълнение на поръчката, не са известни на общината - обясни кметът Радев. Законът не е превидил гаранция за участие в случаи като този. Вторият в класирането има също едномесечен срок за сключване на контракта. Ако и той се откаже, процедурата ще започне отначало. Реконструкцията на "Розова градина" трябва да приключи за 180 дни. Всяко едно забавяне ще създаде проблеми, тъй като срокът за усвояване на отпуснатите държавни пари изтича. Общината ще настоява пред Министерския съвет той да бъде удължен, а остатъкът от милионите да бъде използван за други обекти в Сливен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България