Сливен може да остане без газ, кметът на спешна среща в София

Стефан Радев Снимка: Община Сливен

Сливен може да остане без доставка на природен газ от 1 януари. По тази причина кметът Стефан Радев замина на спешна среща в Комисията за енергийно и водно регулиране в София – съобщи зам.-кметът по финансите Румен Иванов.  Повод за тревогата е писмо, получено в местната администрация. В него се съобщавало, че от началото на новата година доставките на синьо гориво към областния град спират заради задължения от 7,5 млн.лева на частната фирма „Газтрейд-Сливен”ЕООД към „Булгаргаз”. От „Булгаргаз” настоявали поне за плащане на сума от около 800 хил.лева за периода 2015-2016 г.

„Газтрейд-Сливен” доставя газ на много фирми в индустриалната зона, както на детски и социални заведения и битови абонати в града. Общината няма задължения към дружеството. То е частно, но дейността му е свързана с обществения интерес - каза още зам.-кметът Иванов. По тази причина ръководството на общината се надява, че на срещата в КЕВР с участието на кмета Радев може да се постигне споразумение с кредиторите на сливенската фирма-снабдител, за да не остане областния град без газ.

В интернет-страницата на „Газтрейд-Сливен” ЕООД се съобщава, че частното дружество има над 120 промишлени, търговски, обществено-административни и битови потребители в Града под Сините камъни. В публикуван годишен отчет на „Булгаргаз” към 31 декември 2014 г. е отбелязано, че „Газтрейд-Сливен” ЕООД е в шестицата на най-големите длъжници. В този момент дължимата сума е възлизала на 5,1 млн.лева. От общината в Сливен допълниха, че в момента във фирмата бил назначен временен синдик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България