Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Сливен става столица на детската книга

Такава статуетка получават носителите на националните награди на фестивала

Много деца, автори, илюстратори, издатели и изследователи ще се съберат в Сливен от 9 до 11 май на Национален фестивал на детската книга. Вече 19 години фестивалът изпълнява успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които работят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето – съобщиха от Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен, по чиято инициатива се провежда форумът.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени срещи с детски автори, премиери на най-новите книги на Кина Къдрева, Асен Сираков, Никола Райков, Радостина Николова, Юлия Спиридонова – Юлка, Анита Тарасевич, Здрава Каменова, Весела Фламбурари, Васил Сотиров, Михаил Самарский /Русия/. Ще бъдат представени интересни проекти на издателство „Дамян Яков”, ще бъдат отчетени резултатите от национални конкурси за литература, рисунка и изработване на кукли на любими герои. В програмата са предвидени много театрални постановки, концерти и изложби. Пред общината издателствата ще открият щандове с продукцията си на цени с отстъпки.

Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на „белите“ полета в изследванията на съвременната детска литература – съобщиха още организаторите. Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени творци, илюстратори, литературни критици, научни работници, педагози, библиотечни специалисти, издатели от страната и чужбина, посветени на проблемите на съвременната литература за деца и нейното развитие в бъдеще. Тази година кръглата маса ще е на тема „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”.  На нея ще бъдат изнесени 15 доклада на участници от Сърбия, Турция, Унгария, Холандия, Русия и България, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език. В края на фестивала ще бъдат връчени националните награди на името на Константин Константинов, които се присъждат в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.