Втори протест срещу поскъпването на водата във Варна Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Емил Кошлуков: БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Трио затворници, пуснати преди месец, са извършителите на взломовете в Разградско

Борис Джонсън пак хвали Тръмп: Заслужава респект и признание

Сливен става столица на детската книга

Такава статуетка получават носителите на националните награди на фестивала

Много деца, автори, илюстратори, издатели и изследователи ще се съберат в Сливен от 9 до 11 май на Национален фестивал на детската книга. Вече 19 години фестивалът изпълнява успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които работят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето – съобщиха от Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен, по чиято инициатива се провежда форумът.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени срещи с детски автори, премиери на най-новите книги на Кина Къдрева, Асен Сираков, Никола Райков, Радостина Николова, Юлия Спиридонова – Юлка, Анита Тарасевич, Здрава Каменова, Весела Фламбурари, Васил Сотиров, Михаил Самарский /Русия/. Ще бъдат представени интересни проекти на издателство „Дамян Яков”, ще бъдат отчетени резултатите от национални конкурси за литература, рисунка и изработване на кукли на любими герои. В програмата са предвидени много театрални постановки, концерти и изложби. Пред общината издателствата ще открият щандове с продукцията си на цени с отстъпки.

Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на „белите“ полета в изследванията на съвременната детска литература – съобщиха още организаторите. Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени творци, илюстратори, литературни критици, научни работници, педагози, библиотечни специалисти, издатели от страната и чужбина, посветени на проблемите на съвременната литература за деца и нейното развитие в бъдеще. Тази година кръглата маса ще е на тема „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”.  На нея ще бъдат изнесени 15 доклада на участници от Сърбия, Турция, Унгария, Холандия, Русия и България, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език. В края на фестивала ще бъдат връчени националните награди на името на Константин Константинов, които се присъждат в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.