Сливен става част от маршрута на ултрамаратонеца Красимир Георгиев

Сливен става част от маршрута на ултрамаратонеца Красимир Георгиев по трасето на паневропейския коридор №8, който свързва България, Северна Македония и Албания. Инициативата на атлета се провежда под егидата на министър-председателите на трите държави. На 10 май вечерта Красимир Георгиев ще пристигне в Сливен, съобщиха от общината.

Първият по рода си ултрамаратон обединява хиляди спортуващи и активни хора от трите страни под мотото "Свързаност". Бягането на Красимир Георгиев стартира на 8 май от Варна, мина през Бургас, откъдето маратонецът ще се отправи към Сливен. На 10 май, когато градът ще чества 179 години от рождението на Хаджи Димитър, Георгиев ще тръгне сутринта от централния площад към следващата точка - Стара Загора. Стартът ще даде кметът Стефан Радев. Общината отправи покана към всички желаещи да се присъединят към Красимир и да се включат в бягането. В рамките на 15 дни той ще измине над 1 200 км от Черно до Адриатическо море, през 20 града в България, Северна Македония и Албания. Финалът е в Албания на 24 май. Зрителите ще могат да следят в реално време, както бягането му, така и случващото се в отделните градове по маршрута на маратона на www.wnesstv.com и www.corridor8.run.

Идеята на Красимир Георгиев за това мащабно спортно събитие идва от желанието му да има повече реална, фактическа свързаност от инфраструктури, през икономики и дори на ниво общуване между хората в региона и по-точно между гражданите на България, Северна Македония и Албания, като същевременно се насърчава развитието на инфраструктурните връзки, спорта, туризма и бизнеса.

Паневропейският коридор №8 е транспортен коридор, който свързва Адриатическо с Черно море, преминавайки през Тирана, Скопие и София. Завършеността на неговата железопътна и пътна инфраструктура ще подпомогне различни аспекти от икономическия, бизнес, туристически, спортен, социален и културен живот в региона на Югоизточна Европа. Градовете, през които ще премине Красимир Георгиев, ще бъдат включени в книга, която ще бъде връчена на представители на Европейската комисия с цел изграждането на Коридор №8.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони