Сливен търси средства от МО за възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк

Общината в Сливен ще кандидатства за финансиране пред Министерството на отбраната за спасяването на паметника на Шести артилерийски полк, съобщиха от местната администрация. За целта със заповед на кмета Стефан Радев е била сформирана експертна комисия под председателството на главния архитект на общината Лора Йовчева, с участието на художници, експерти от историческия музей, Камарата на архитектите, дирекция „Общинска собственост“. На свое заседание комисията е обсъдила количествено-стойностната сметка за консервация, реставрация, музейно експониране и изработване на реплика. Размерът на нужните пари се уточнява. През м.г. бе изчислено, че за възстановяване на паметника са нужни над 100 хил.лева. За възстановяването на паметника вече трета година тече дарителска кампания по инициатива на граждани и общината. До момента са набрани 18 841 лева и 2000 лева в строителни материали, съобщи зам.кметът Пепа Чиликова. Кампанията продължава.

Шести артилерийски полк е участвал в трите освободителни войни в началото на 20 век. След Ньойския договор завърналите се в мизерия обикновените войници и техните офицери събират пари за паметника. 232 войници дават от скромните си заплати по 100 лева. Набрана е обща сума от 105 хил.лева, с които по проект на арх.Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов е вдигната 7-метрова композиция от обикновен врачански камък. Композицията представлява фигура на изправен артилерист, с насочена към Одрин ръка и оръдие със счупено колело. В основата на постамента са изписани имената на 379-те войници и офицери, загинали във войните. Паметникът е бил открит през 1924 г., в знак на почит към тези, които завинаги са останали по бойните полета и „за да има място, където техните вдовици и сирачета да ги оплачат“, както са заявили другарите на загиналите при откриването.

В момента паметникът се намира в двора на бивша казарма в центъра на града. Теренът бе предоставен безвъзмездно на общината още по времето на министър Николай Свинаров. Все още не е усвоен. Вълненията за съдбата на паметника се появиха преди няколко години, след като станаха видими нанесените от дъждовете и снеговете поражения снеговете по конструкцията му. Законът за военните паметники забранява преместването им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България