Сливен чака 4,3 млн. лева за компостираща инсталация

Сливен очаква 4,3 млн. лева европейско финансиране, за да изгради компостираща инсталация. В момента тече процедурата за оценка на проекта по ОП „Околна среда”, съобщи зам.-кметът  Стоян Марков.

Инсталацията ще е за разделно събиране на биоразградими и зелени отпадъци. Това означава, че ще се преработват треви, клони, храсти, отпадъци от зеленчуковите борси с годишен обем между 3 хил. и 5 хил. тона. 

Проектът предвижда произведеният компост да се раздава безплатно за нуждите на гражданите и на кметствата в общината. „По този начин още повече се  налага да има общинско предприятие по озеленяване”, коментира зам.-кметът Марков. 

Идеята за създаването на общинско предприятие с такава дейност бе предложена преди повече от година от сегашните общинските съветници от  сдружение „Св. Георги Победоносец”. В последствие тя получи одобрение и от останалите съветници. Не е изключено в близко бъдеще да бъде създадено такова предприятие.

Надеждите са, че Сливен ще получи милионите от Европа за компостиращата инсталация, тъй като в противен случай трябва да плаща санкции за това, че не обработва този вид отпадъци. 

Бъдещата компостираща фабрика ще се намира върху терен в индустриалната зона на областния град. Първата инсталация от този вид бе открита през миналото лято в Добрич, по европроект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България