Сливен ще инвестира в екологичен транспорт

архив община Сливен
Кметът на община Сливен Стефан Радев е новият председател на УС на РАО "Тракия".

Инвестиции за близо 11 млн.лева ще бъдат направени през тази година в екологичния транспорт на Сливен, съобщи кметът Стефан Радев. Парите са осигурени по европейски проект на общината. Фирма „Пътнически превози“ вече е открила процедурата за закупуването на четири електрически автобуса.

Предстои да бъде обявена и процедурата за покупката на 6 тролейбуса.  Градът под Сините камъни има тролейбусен транспорт от 35 години и повече. И до днес старите возила вървят, но често аварират. Със средствата, които Европа дава на Сливен за подобряване на чистотата на въздуха и вложения в екологичен транспорт, освен новите машини, ще бъдат извършени основни ремонти на токоизправителните станции и ел. мрежата за тролейбусите.

През 2020 г. ще бъде извършен ремонт и на сливенския лифт, който е най-бързата и живописна връзка от града към местността Карандила в Балкана.  Ще бъде подменена изцяло въжената линия с дължина близо 2000 метра, седалките, двете станции и други съоръжения. Лифтът е монтиран преди близо половин век и досега цялостно обновяване не е извършвано. Ремонтът ще се извърши с част от 9 млн.лева по европроект в областта на туризма.

Коментари

Задължително поле