Словакия на ръба на нови избори

Премиерът на Словакия Роберт Фицо (вляво) и президентът Андрей Киска.

Смъртта на журналиста Ян Куцияк доведе до мащабни протести

Държавният глава иска „радикални промени” в кабинета

Президентът на Словакия Андрей Киска призова в неделя за “радикални промени” в кабинета на премиера Роберт Фицо или за предсрочни избори с цел връщане на доверието във властта след убийството на разследващ журналист и годеницата му, предаде Ройтерс.

Смъртта на 27-годишните Ян Куцияк и Мартина Кушнирова в края на февруари хвърли страната в криза и доведе до масови антиправителствени протести в петък и искане за оставка на вътрешния министър Роберт Калиняк.

Разследващите смятат, че Куцияк и Кушнирова са убити заради последната му статия, която бе публикувана посмъртно. В нея се предполагат връзки между италианската мафия и приближени на премиера. Миналата седмица в Словакия бяха задържани 7 италиански бизнесмени по подозрение за връзка с убийството, но 48 ч по-късно бяха освободени заради липса на доказателства.

“Словакия е изправена пред криза с доверието. Започвам с преговори с политическите партии, как да го върнем”, каза президентът Киска. Фицо, който кара 3-ти мандат, категорично отхвърли възможността за нови избори, които щели да отрекат резултатите от вота през 2016 г. “Само коалицията може да решава за рокади в кабинета, конституцията не предвижда роля за президента в този процес”, подчерта премиерът. Натискът върху него обаче е силен, след като и по-малкият партньор във властта “Мост-Хид” настоя за оставката на Калиняк. Ръководството на партията ще обсъди на 15 март бъдещето на управляващата коалиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа