Словенски театър гостува с „Физика на тъгата“ по Георги Господинов през май

За първи път на българска сцена словенският театър „Антон Подбеушек“ (АПТ) ще представи постановката „Физика на тъгата“ по романа на Георги Господинов в рамките на театралния фестивал в Благоевград, съобщават от Общината в града, продуцент на събитието.

У нас ще се играе едно представление, на 13 май, от 19 часа в театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград, като един от акцентите в афиша на петото издание на платформата за театър и изкуства „Тарарабумбия“ в града. Предвидени са субтитри на български и английски език.

Преди това, от 17 часа, ще се проведе среща-разговор с писателя Георги Господинов в камерната зала на театъра.

Премиерата на пиесата беше през ноември 2016 в театър "Антон Подбеушек " в словенския град Ново место и дни по-късно – в Любляна, Словения при изключително голям интерес. Поставена е от млад театрален състав под режисурата на талантливата Тяша Чърнигой, популярна в Словения със свежия си и оригинален подход към сцената. Драматургията е дело на Маша Язбец, сценографията на Александър Вуйович, а костюмите на Ирис Ковачич. Със своята десетгодишна история, театър "Антон Подбеушек" е един от най-младите в Словения, продуцент и пространство за съвременно сценично изкуство.

Пиесата не претендира да бъде стриктна адаптация на българския роман, но следва неговото нелинейно случване. Извежда темите за копнежа по неслучилото се, човешката участ, крехкостта и сблъсъка със света в края на историята. Актьорите на сцената преминават през мислени трансформации, съпреживявайки греховете на миналото, отговорността на настоящето и вината на бъдещето.

Петото издание на театралния фестивал в Благоевград ще се проведе от 11 до 19 май. Традиционно той кани като гостуващи най-интересните представления от последния сезон в страната.

Фестивалът се открива на 11 май от Камен Донев и неговия моноспектакъл „Лекция № 2. За всеобщата просвета“. В селекцията зрителите могат да гледат Мариус Куркински с „Черното пиле“ по Хайтов, „Богът на касапницата“ – едно от хитовите представления на Народния театър „Иван Вазов“ на този сезон. Сред акцентите са още „Хеда Габлер“ на режисьора Крис Шарков, “Това НЕ Е Хамлет” на театрална работилница „Сфумато”, „Саломе“ на Театър „Българска армия“, „Иванов“ по Чехов от програмата на Младежки театър „Николай Бинев“, „Вишнева градина“ по Чехов на Плевенския театър.

На 17 май ще се играе и спектакълът на Александър Морфов „Животът е прекрасен“.

Билетите ще бъдат в продажба на цени от 5 до 10 лева на касите на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в града и в мрежата на eventim след 15-ти април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони