Слоун Стивънс - Чудо за 8 месеца

Турнирите от Големия шлем са най-голямата възможна сцена. Към трофеите се страмят всички, но малко успяват да ги докоснат. Има много тенисистки, които са оглавявали женската ранглиста без да спечелят някоя от големите четири купи. Затова победата на 83-ата в света е истинска сензация.

„Ако преди няколко месеца ми бяха казали, че ще спечеля Ю Ес Оупън, щях да се изсмея – признава Слоун Стивънс. - Беше напълно невъзможно. Сега цялата тази история ми изглежда като пълна лудост.“

24-годишната американка стига върха в кариерата си само 8 месеца, след като е претърпяла операция на стъпалото. Година по-рано тенисистката от Флорида претърпява три поредни загуби – във Вашингтон, Монреал и на олимпийските игри в Рио, а в навечерието на Ю Ес Оупън се оттегля заради стрес фрактура. Така спомените за добрата форма и връщането в топ 20 през лятото отстъпват на ежедневието на болничното легло. През януари следва операция, а след това дълго възстановяване, което почти я вади от ранглистата – срива се до 957-ото място. За да е близо до играта Слоун обикаля кортовете на големите турнири с микрофона на „Тенис Ченъл“.

Първият опит за завръщане е направо на „Уимбълдън“ - загуба от сънародничката й Алисън Риск. Пада отново във Вашингтон, за да избухне в Торонто и Синсинати, където стига полуфиналите. Това й помага да се завърне в топ 100 и й осигурява място в основната схема в Ню Йорк без да преминава през досадните квалификации.

Турнирът се разви по най-добрия начин за домакините. Четири американки се класираха за полуфиналите, макар и приносът на Стивънс в разчистването на чужденките да не бе кой знае какъв – най-известните й жертви бяха непоставената Роберта Винчи (Италия) и №11 в схемата Доминика Цибулкова (Словакия). На полуфиналите Слоун се изправи срещу легендата Винъс Уилямс в опит отново да накаже прочутото семейство. Най-големият й успех до този момент бе паметната победа над Серина Уилямс на четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън през 2013, която развали отношенията им. До онзи момент Стивънс минава за протеже на суперзвездата, която приема тежко загубата.

„Оттогава не ми е казала и една дума, дори не сме били в една и съща стая – разказва Слоун. - Всички казват, че е много мила и дружелюбна, но това не е истина.“

Винъс не успява да вземе реванш за сестра си. В мач с няколко лица Стивънс печели с 6:1, 0:6, 7:5 първия от двата чисто американски полуфинала, за да си осигури среща с Мадисън Кийс в битката за титлата.

Шампионският мач се оказва разочарование за почти всички, освен Слоун и екипа й. Кийс играе много над възможния риск и греши непрекъснато. За Стивънс остава само да връща топката достатъчно дълго, за да печели разиграванията. Тя успява да изпълни изрядно тактическия си план до края на едночасовия мач, за да си осигури победа с 6:3, 6:0.

„Но преди мача бях много нервна – признава шампионката. - Миналата вечер не можах да заспя и гледах телевизионния автосалон – толкова бях отегчена.“

Титлата променя всичко в кариерата на американката. Досега тя беше спечелила 4,5 милиона долара на корта, а само за двете седмици в Ню Йорк ще прибере $3,7 млн.

„Това са толкова много пари, видяхте ли този чек?“, дивеше се Слоун на символичния транспарант с нейния пай от наградния фонд. „Можеш да ми дадеш да го подържа“, пошегува се финалистката Кийс, която през това време бе успяла да замени сълзите с тъжна усмивка.

„Наистина не знам за какво ще ги похарча – отговори шампионката. - На първо място за напитки, защото когато се прибера у дома, ще има голямо парти.“

Единственият минус на двете седмици на Флашинг Медоус е сериозното изоставане на Стивънс по работата й върху дипломирането от колежа. Тя трябва да предаде последната си курсова работа на 14 декември, но откакто е отново но корта, процесът е замразен.

„Явно няма да завърша скоро. Професорите ми пращат есемеси, но не знам дали ме поздравяват за победата или ме подсещат, че имам работа за вършене.“

 

Гаджето й вкарва два гола същия ден

Футболът не е най-популярния спорт в САЩ, но един футболист е намерил място в сърцето на Слоун Стивънс. Двамата с бъдещия нападател на американския национален отбор Джоузи Алтидор се познават още от пети клас. Денят се оказа щастлив и за двамата – докато Слоун размазваше Мадисън Кийс на корт „Артър Аш“ в Ню Йорк, Джоузи отбеляза два гола за своя „Торонто“ при победата с 4:0 над „Сан Хосе“ в Мейджър Лийг Сокър. Дори във вихъра на празника от спечелената титла Слоун намери време да се поинтересува как се справя любимият й.

„Много съм щастлива, че вкара два гола – заяви тенисистката. - И това е добре, но щеше да е по-хубаво да вкара хеттрик. Беше толкова хубав ден.“

 

За нея

Ако ще губя, нека е от нея

Тя е една от най-добрите ми приятелки в тениса. Беше специално усещане да играя срещу нея на първия ми финал от Големия шлем. Определено не играх най-добрия си тенис, но тя изрази огромна подкрепа за мен. Ако ще губя от някого, нека да е от нея, щастлива съм за успеха й.

Мадисън Кийс, американска тенисистка, финалистка на Ю Ес Оупън

 

Винаги ще я подкрепям

Няма думи, с които да изразя гордостта си от Слоун и Мадисън. Финалът е огромно постижение както за тях двете, така и за американския тенис. Те носят класа, мощ, грация и промяна в играта.

Харесвам Слоун от първия ден, в който видях. Не знам защо хората все се опитват да ни скарат. Винаги ще я подкрепям. За мен е огромно удовлетворение, че виждам друга тенисистка от афроамерикански произход да се справя добре. Слоун е много сладко момиче и ще се радвам на всяка една нейна победа.

Серина Уилямс, американска тенисистка

 

Няма слаби места

Тя винаги е имала играта, но досега не беше в правилното емоционално състояние да спечели турнир от Големия шлем. Ето, че тази седмица успя да го намери. Може би последната контузия я събуди и я накара да разбере каква късметлийка е да има такъв талант. Тя трябва само да работи, за да го развива. Има страхотни дадености, много е бърза и вече умее да играе спокойно. В момента няма никакви слаби места. Ако гледате само играта й от финала, ще си кажете, че това е тенисистка, за която титлите от Големия шлем са нещо нормално.

Матс Виландер, тенис легенда, коментатор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети