Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Служебният военен министър: Ако не се осигурят машините, ще се гласува на хартия

Ако има невъзможност да се осигурят машините за гласуване, тогава не изпълняваме решението на ВАС и изходът е гласуване на хартия по обичайния начин. Това изглежда като единствен възможен изход. Конституцията не позволява отлагане на избори. Това заяви БТВ служебният министър на отбраната генерал Стефан Янев.

Осигуряването на машините е отговорност на ЦИК, ролята на правителството е координационна.

Имаме готовност да осигурим необходимите средства при направена обществена поръчка, която е спечелена, допълни ген. Янев.

По думите му въпросът за нямането на време трябва да се зададе на всички политически дейци в изпълнителната власт от 2014 г. защо сега няма време и не са взети мерки преди.

Проблеми със софтуера е възможно да има в зависимост от това какви машини ще бъдат избрани, допълни министърът.

По думите му проблемите са не толкова във софтуера на самата машина, а въпросът е как се акумулират гласовете.

“Те са защитени защото всяка отделна машина не е свързана, тя е в дадена секция и свързването тава чрез обичайните практики на ЦИК, които ползват РИК.

Това свързване и преди е било обект на хакерски атаки. Предприети са мерки, направихме оперативно заседание с всички заинтересовани участници в изборния процес. Възможни външни въздействия са предвидени, съответни мерки също са предвидени, да се надяваме че няма да допуснем срив в системата и изборите ще протекат нормално”.

Ревизия в Министерството на отбраната вече е започнала, съобщи ген. Янев.

Той поясни, че не става въпрос за тотална ревизия в дълбочина, защото системата е сложна, има много подразделения.

„Направени са определени анализи и предстоящата седмица започваме да получаваме докладите на съответните и ръководители и командири. На този етап е рано да се каже какви мерки ще бъдат предприети, защото не искаме да бързаме, не искаме да даваме грешен сигнал, все пак говорим за въоръжените сили.

Армията е консервативен апарат, бързите и резки движения са винаги непродуктивни, а по-скоро контрапродуктивни”.

По думите му наследството, което е получил не е леко:

“Не визирам само последния екип на Николай Ненчев, а и години преди това, защото армията е в системен дефицит и недофинансиране от години. Необходимите средства, които трябва да се отделят за отбрана са далеч по-големи от това, което се отделя. И тези негативи се натрупват в годините.

За тези три месеца искам да постигнем макар и минимални възможности за повишаване на социалния статус на мъжете и жените в униформа”.

Министърът коментира и инцидента в тунел „Ечемишка”, при който днес загина жена. Той определи инцидента като много неприятен.

Правителство ще направи необходимото, а на следващото редовно заседание на служебния кабинет това ще бъде темата, поясни генералът. По думите му ще бъдат обсъдени възможните мерки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Възможно е да бъдат създадени комплекс от мерки, които да бъдат някаква превантивна мярка, каза още ген. Стефан Янев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Първо знае ли се колко хора ИЗОБЩО ще участват в поредната фиеста на крадливите политиханци от последните 27 г, за да се раздават така щедро и безотгоеорно народни пари за поредния бизнес проект на народен гръб. А що се отнася до хартията с нея също трябва да се внимава и да не се прахосва излишно тази ценна суровина. В много страни, ако разихищаващ даже хартия може да си имаш големи проблеми,,все пак е природен ресурс а ресурсите не са вечни, както некои си мислят. Не ни трябват политиханци. Видяхме им келепира за последните 27 г. Нещо добро да сме видели?

  2. Masinoto glasuvane e naj golimata izmama za manipolacjia tova iskat samo tezi patji ot livo i disno da manipolira vece dokazano na zapad

  3. Ама как така бе, г-н генерал, ще гласуваме, ако се наложи с хартиени бюлетини?! Съдийките от ВАС нали наредиха: имате или нямате пари, заделете 50-60 млнлв за изборните “ротативки”, иначе няма да признаем изборите! И това решение се подкрепва от Мая Манолова, “Дай,България”, “Нова България”, ССБ и така нататък. Връщане назад няма! Тази година ротативки , а след 3 г. електронно гласуване!

  4. ”аделете 50-60 млнлв за изборните „ротативки“, иначе няма да признаем изборите! И това решение се”А не е ли по-добре да се заделят тези пари, вместо за джобовете/сметките, на бизнес мафията/банкерската маф, политиханците за Народа, образование, да се постегне Народната Библиотека, за сираци, болни и децата ни? На всеки 2 г се ”заделят”милиони за фие$$тите на паразитите. Обединени – изгнаници от 27 г, радетели за едно честно, свободно от политиханци общество:)

Отговорете