Служебният военен министър: Армията в последните 7-8 години е системно недофинансирана

Снимка: Архив

Резултатите от проверките в министерството на отбраната коментира и служебният министър Стефан Янев пред БНТ. След откритите нарушения проверките във ведомството продължават.

„По-голямата картина е фактът, че армията е системно недофинансирана в последните 7-8 години. Бих се върнал назад в периода 2008-2009 година, когато всички ние говорихме за Световната финансова и икономическа криза, което се отрази на държавния бюджет не само на армията и на другите ведомства, бяха отнети сериозни суми от тогава планираните бюджети. За армията тази сума, която беше намалена тогава, представляваше около 40% от бюджета за отбрана. Тези 40% в абсолютно или процентно изражение от този процент на отбрана и до момента не сме се върнали на тези нива, т. е. чрез всичките тези години армията не е получава това, което е било необходимо“, каза ген. Янев.

Той смята, че решенията за бюджета на армията са поддържали „минимума способности по отношение на това, което армията трябва да осигурява за защита на националния суверенитет и сигурността на държавата, но липсата на достатъчно финансиране не е позволявало развитието на новите способности.

По-рано тази седмица стана ясно, че нередности в над 100 обществени поръчки са открити в Министерството на отбраната, когато началникът на отбраната представи годишния си отчет пред върховния главнокомандващ, висшия офицерски състав на армията и ръководството на Министерството на отбраната. В Брюксел пък генералният секретар на НАТО Ян Столтенберг потвърди, че алиансът планира допълнително увеличаване на военното присъствие в региона на Черно море.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. тази армия, дет пази задника на щепа евроатлантици и евроатлантическите импартньори и 100 лева не заслужава…
    когато започне да пази суверенна България, съгласен съм и 2% от бвп да получават.

  2. С „минимум способности“ армия не се поддържа,г-н генерал.Мисля,че и вие го знаете. С минимум дори едно куче не може да се изхранва.

  3. Че ние и армия ли имаме ? Риторично разбира се. Че те афганците ако тръгнат насам масово не им трябва оръжие и ще трамбоват както си искат из Родината ни ! Бойко ли ще ги спре ? Та той пълни памперса дори някой във въздуха да гръмне ! Армията ни е пълен майтап ! С две лодки с командоси цяла България ще превземат, ама добре че сме като радиоактивна зона и всички ни заобикалят .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.