Служебният здравен министър: Чакайте промени в ръководството на НЗОК

Чакайте промени в надзорния съвет на НЗОК, представителството на държавата ще бъде подменено. Най-вероятно ще си тръгнат минимум двама човека и това са досегашните заместник-министри - Ваньо Шарков и Бойко Пенков, вероятно ще има и други, каза в студиото на "Още от деня" служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев.

Здравният министър обвини в лъжа предшественика си Петър Москов относно спестените пари заради пръстовия отпечатък.

"Справка от НЗОК гласи, че през октомври разходите са били 137 милиона, когато е нямало идентификатор. През ноември, когато вече има, не само че не са с 15 милиона по-малко, за първите 15 дни, а напротив, те са се увеличили със 112 927 лв. Имаме опит за прикриване с лъжа на един несполучлив пръстов отпечатък, който не само че е правна, но и икономическа нула", каза той.

Според Семерджиев електронната здравна карта е по-добрият вариант, защото в нея ще е цялата здравна информация, не в централизирана институция, а ще са наши лични данни.

Нямам как на пръста ни да е записана тази информация, коментира здравният министър.

"Отпечатъкът блокира движението на хората. Ако сме в чужбина, няма как да си подадем пръста и да ни приемат в болница. Нарушена е директива 201124 на ЕС. Това е директива, която гарантира трансграничен обмен на информация, която пръстовият отпечатък затруднява", заяви още той.

Той отбеляза, че биометричните данни на устройствата, чрез които се приема отпечатъкът, могат да бъдат хакнати лесно, а и може да произтекат злоупотреби със самия отпечатък, понеже в него нищо не е записано. Електронната здравна карта обаче не може да позволи никакви злоупотреби, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България