Служебният кабинет ще осигури необходимия брой машини за гласуване в страната и в чужбина

Правителството ще осигури необходимия брой машини за гласуването на изборите на 26 март не само в страната, но и в чужбина, съобщи вицепремиерът, отговорен за подготовката и провеждането на вота Стефан Янев. Той уточни, че те ще са над 13 хиляди, а обществената поръчка ще се организира и проведе от ЦИК.

Янев препрати към Централната избирателна комисия въпроса за стойността, както и дали поръчката ще бъде разделена на две. Той не уточни дали машините ще бъдат наети или купени.

Сертифицирането на машините за гласуване е задължително. Сега се търси наш държавен орган, които би могъл да го направи, ако това не е възможно, ще се ползва помощ от чужбина, допълни Янев.

Машинно гласуване ще има и в чужбина, и от ЦИК са потвърдили днес, че могат да помогнат на Министерството на външните работи с логистиката и обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

МВР, ДАНС, прокуратурата и другите държавни структури, ангажирани с изборите, работят така, че да не се допусне купуване на гласове на изборите, каза вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България