Министър Аврамова: Цената на водата ще остане социално поносима, въпреки водната криза

Стриптизьор-пожарникар посети дом за възрастни хора (ВИДЕО) 89-годишна жена "получи" за Коледа специален танц в скута

Без промяна при изписването на лекарства за хронично болните пациенти

Френски полицаи застреляха мъж, заплашил ги с нож

Отпадат бележките за получени доходи

Пешеходец блъснат и убит на място от кола в Монтана

252 615 домакинства ще получат помощи за отопление този сезон

Съдят жена и мъж, опитали да вкарат дрога в затвора

Малки таланти редят юбилейна изложба в арт салона на Апелативния съд "Пльок" представя шарени творби на възпитаници на школа "Дедал"

Арестуваха ромка с дрога в гащите Скътала 15 пликчета „чай за пушене“

Шарл Мишел: Очакваме възможно най-скоро гласуване в британския парламент по споразумението за Брекзит

Министър Маринов: В автомобила на НСО е бил само шофьорът

25 ранени при експлозия в жилищен блок в Германия

Млада шофьорка блъсна жена на пешеходна пътека

Оборудваха отделението по неонатология в Търново с видеоларингоскоп

Служителите на НИМХ излизат на протест на 21 юни

От 9 юли НИМХ може да преустанови изпълнението на националните си и международни задължения поради изчерпване на предоставените средства за тях. Ще продължават да бъдат изпълнявани само дейностите, свързани с научни изследвания. Това ще стане в случай, че не бъдат изпълнени исканията на метеоролозите, описани в две точки на сайта – първата е за личната отговорност на заместник-председателят на БАН, член кореспондентът Константин Хаджииванов, а втората е ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за преразпределяне на предоставените на БАН от държавата средства за 2018 година.

Има и молба към НС да направи изменение в законодателството, така че да не бъде възможно в бъдеще средствата от държавния бюджет, предназначени за НИМХ, да се преразпределят от ръководните органи на БАН.

На 21 юни от 9 до 10.30 часа НИМХ ще протестира. „Част от колегите ни, тези, които не са на дежурства, ще дойдат пред централната сграда на БАН и ще изразим нашия протест, този път по-шумно, след като установихме, че в последните два месеца никой не чу това, което искаме да кажем и надявам се да има някаква реакция.“, каза метеорологът Анастасия Стойчева пред БНР.

БАН трябва да осигури важните дейности, каквато е метеорология, категорична беше тя: „Няма за какво да обсъждаме и да доказваме, че метеорология трябва да има и тя трябва да бъде поддържана с достатъчно финансирана. Ние се опитахме да споделим това, както с ръководството на БАН, така и с министърът на образованието и се надявахме, че все пак ще има реакция от тяхна страна. За съжаление, средствата за тази година все още не са осигурени. Имаме обещания, които, за съжаление, се опасяваме, че ще останат само обещания. Както досега, всяка година, ние оставаме с недостатъчно финансиране“.

„Ние сме част от БАН, но, за съжаление, ръководството на БАН остави ние да се чувстваме наистина в безвъздушното пространство и без осигуряването на тези средства, без да помислят за начина, по който ще разпределят тези средства и че наистина определена част от тях трябва да отиде аз осигуряване на тези дейности, които извършваме освен като научни работници, по-голямата част от нас работят и оперативна дейност, т.е. ние вършим и за двама и трима души дейности, а получаваме само една заплата, която също е под критичния минимум. Всички наши наблюдатели са на минималната работна заплата. Вчера с тези дъждове в страната, нашите наблюдатели в синоптичната мрежа трябва да предават тази информация на всеки 3 часа. Как да организираш тази мрежа при условие, че хората са демотивирани. Тази дейност е наистина много отговорна. Ние разчитаме на това, което идва от наблюдателната система като температури, валежи“, обясни още Анастасия Стойчева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.