На 25 май 2018 да почерпят

Раздадоха наградите “Аскеер 2018” За цялостен принос в развитието на театралното изкуство отличиха Васил Михайлов

Хазал от “Черната перла” не крие новата си любов Актрисата Ханде Ерчел твърди, че славата не я е променила

100-годишна сграда се срути в Аржентина и уби трима

Николас Мадуро се закле за втория си мандат като президент на Венецуела

Макрон и Путин се срещнаха в Константиновския дворец край Санкт Петербург

Връчват наградите “Аскеер” за постижения в театралното изкуство

Григор Димитров започва с мач срещу Виктор Троицки на “Ролан Гарос” Рафаел Надал среща Александър Долгополов на старта на турнира в Париж

Борисов на приема в Рим: Народите на България и Република Македония са още по-близки

Абитуриентите от училището на Теодосий Спасов се сбогуваха с концерт

Започнаха абитуриентските балове в Благоевград

“Свободна книжарница” на празника в Сливен

Доналд Тръмп: Въоръжените ни сили са в готовност, ако Ким Чен-ун предприеме “безразсъдни действия”

24 май в женския затвор в Сливен: Изложба за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Двоен поклон пред гроба на Свети Кирил Премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев заедно почетоха паметта и делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”

Служителка в НАП възстановявала здравни права срещу подкупи, чистачка събирала парите

Снимка: Архив

48-годишна чистачка и 43-годишна служителка на териториалната дирекция на НАП в Пловдив отиват на съд за присвояване на пари. Двете жени участвали в схема за възстановяване на здравноосигурителните права на граждани, като прибирали за себе си парите, които хората давали. Това съобщиха от прокуратурата.

Обвиняемата Нели К., на 43 г., е предадена на съд за това, че през периода от 1 януари 2014 г. до 10 ноември 2015 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е присвоила чужди движими вещи, които владеела – пари на обща стойност 2 691 лева, предоставени й от седем лица за заплащане на задължения за здравно-осигурителни вноски.

Нели К. е предадена на съд и за това, че през периода от 4 ноември 2015 г. до 28 декември 2015 г., в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството й на длъжностно лице – „Главен специалист“ в Дирекция „Обслужване“ в сектор „Прием и обработка на декларации и предоставяне на услуги и информация“ към ТД на НАП-гр. Пловдив е приела дар – пари на обща стойност 5980 лева от обв. Фанка Д., които не й се следват, за да наруши службата си и да промени здравноосигурителния статус на 21 лица, като отрази в Системата за управление на приходите на Националната агенция по приходите, че са заплатили дължимите здравно-осигурителни вноски, без да е извършено плащане и без да са представени документи за него.

Обвиняемата Фанка Д., на 48 г., е предадена на съд за това, че през периода от 4 ноември 2015 г. до 28 декември 2015 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, противозаконно е присвоила чужди движими вещи, които е владеела – пари на обща стойност 4940 лева, предоставени й от различни лица, за заплащане на задължение за здравно-осигурителни вноски, които не заплатила, а предала парите в подкуп на Нели К.

Фанка Д. е предадена на съд и за това, че от 4 ноември 2015 г. до 28 декември 2015 г., е дала дар – пари на обща стойност 5980 лева  на обв. Нели К., в качеството й на длъжностно лице, за да промени здравноосигурителния статус на различни лица, като отрази, че са заплатили дължимите здравноосигурителни вноски, без да е извършено плащане.

По делото е установено, че Нели К. е получила различни суми пари – от 50 лв. до 800 лв. на ръка от седем лица, които били нейни познати, като обещала да им плати здравните вноски, но не ги внесла, а задържала и похарчила сумите за лични нужди. В служебните задължения на Нели К. не е било включено събирането и съответно внасянето по сметка на НАП на вноски за здравно или социално осигуряване.

В същото време Фанка Д., която работела на длъжност – хигиенист в ТД на НАП-Пловдив, е дала, а Нели К. е приела като дар общо 5 980 лева, срещу което обв. Нели К.  заличила неплатени вноски в информационната система на НАП и издала удостоверения за непрекъснати здравноосигурителни права на 21 лица.

По делото са разпитани над 50 свидетели.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за извършените от обвиняемите престъпления е лишаване от свобода до осем години и глоба до 10 000 лева, като за обв. Нели К., тъй като е извършила престъплението подкуп в качеството си на длъжностно лице, се предвижда и лишаване от права да заема държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.