Земетресение край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Иранският външен министър: Не съм сигурен, че можем да избегнем война

Даниел Панов откри уникалния цветен часовник във Велико Търново Съоръжението е дарение от Ротари клуб

Трусовете в Албания напукаха стотици блокове и къщи (ВИДЕО)

Ансамбълът ни спечели сребро във финала с пет топки на световното в Баку

Ердоган: Съветът за сигурност на ООН не може да реши израелския въпрос

Боровинките имат антиракови качества Малките плодчета заслужено са причислени към суперхраните

Започна плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

Уникален слънчев часовник показва времето в Банско

Вицепрезидентът на 22 септември: Трябват ни същата увереност и воля на дедите ни отпреди 111 г.

Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара няма да оскъпи електроенергията

Деца монтираха табели с еко-послания на дърветата в НП “Пирин“

Служителка в НАП възстановявала здравни права срещу подкупи, чистачка събирала парите

НАП

48-годишна чистачка и 43-годишна служителка на териториалната дирекция на НАП в Пловдив отиват на съд за присвояване на пари. Двете жени участвали в схема за възстановяване на здравноосигурителните права на граждани, като прибирали за себе си парите, които хората давали. Това съобщиха от прокуратурата.

Обвиняемата Нели К., на 43 г., е предадена на съд за това, че през периода от 1 януари 2014 г. до 10 ноември 2015 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е присвоила чужди движими вещи, които владеела – пари на обща стойност 2 691 лева, предоставени й от седем лица за заплащане на задължения за здравно-осигурителни вноски.

Нели К. е предадена на съд и за това, че през периода от 4 ноември 2015 г. до 28 декември 2015 г., в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството й на длъжностно лице – „Главен специалист“ в Дирекция „Обслужване“ в сектор „Прием и обработка на декларации и предоставяне на услуги и информация“ към ТД на НАП-гр. Пловдив е приела дар – пари на обща стойност 5980 лева от обв. Фанка Д., които не й се следват, за да наруши службата си и да промени здравноосигурителния статус на 21 лица, като отрази в Системата за управление на приходите на Националната агенция по приходите, че са заплатили дължимите здравно-осигурителни вноски, без да е извършено плащане и без да са представени документи за него.

Обвиняемата Фанка Д., на 48 г., е предадена на съд за това, че през периода от 4 ноември 2015 г. до 28 декември 2015 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, противозаконно е присвоила чужди движими вещи, които е владеела – пари на обща стойност 4940 лева, предоставени й от различни лица, за заплащане на задължение за здравно-осигурителни вноски, които не заплатила, а предала парите в подкуп на Нели К.

Фанка Д. е предадена на съд и за това, че от 4 ноември 2015 г. до 28 декември 2015 г., е дала дар – пари на обща стойност 5980 лева  на обв. Нели К., в качеството й на длъжностно лице, за да промени здравноосигурителния статус на различни лица, като отрази, че са заплатили дължимите здравноосигурителни вноски, без да е извършено плащане.

По делото е установено, че Нели К. е получила различни суми пари – от 50 лв. до 800 лв. на ръка от седем лица, които били нейни познати, като обещала да им плати здравните вноски, но не ги внесла, а задържала и похарчила сумите за лични нужди. В служебните задължения на Нели К. не е било включено събирането и съответно внасянето по сметка на НАП на вноски за здравно или социално осигуряване.

В същото време Фанка Д., която работела на длъжност – хигиенист в ТД на НАП-Пловдив, е дала, а Нели К. е приела като дар общо 5 980 лева, срещу което обв. Нели К.  заличила неплатени вноски в информационната система на НАП и издала удостоверения за непрекъснати здравноосигурителни права на 21 лица.

По делото са разпитани над 50 свидетели.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за извършените от обвиняемите престъпления е лишаване от свобода до осем години и глоба до 10 000 лева, като за обв. Нели К., тъй като е извършила престъплението подкуп в качеството си на длъжностно лице, се предвижда и лишаване от права да заема държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.