Отстраняват 13 граничари заради издънката на Аерогара София На тяхно място идват служители от Варна и Бургас, каза вътрешният министър Радев

Цветан Цветанов: Да се подготвим за фалшивите новини и спекулации от нашите опоненти Руски дипломати ще се гонят само при заплаха за националната сигурност, каза в Поморие зам.-председателят на ГЕРБ

С кого пие всеки втори в България?

Художник от Търново дари Цветан Цветанов със своя картина

ГДБОП закопча разпространител на филми с насилие над непълнолетни

По-високи глоби на пътя в Гърция: 1500 евро за пушене в кола с дете, 2000 – за антирадар Отпада намалението от 50% при плащане до седмица

Хванаха дилър номер едно на хероин в Пазарджишко

Борисов иска най-тежки наказания за пробива на ГКПП Аерогара София

Издирван за убийство грък заловен на летище София

Външно министерство: Няма решение за гонене на руски дипломати

Почина общинският съветник от БСП Марин Стоянов

Общински съвет по наркотични вещества и Православен информационен център на Неврокопската митрополия проведоха базар „От сръчните ръце на мама“

Цветанов: Няма данни, които да налагат изгонването на руски дипломати от страната

Славчо Велков: 47 израелски граждани искат над 200 млн. лв. компенсации заради атентата в Сарафово

Финландия получи от Испания искане на екстрадиция на Пучдемон

Случаят Булгартабак като рейдърство?

Протест на служители на Булгартабак в защита на холдинга. Снимка: Пламен Стоименов

Първо да кажа какво е рейдърство, после ще видим дали има почва в България.

Рейдърите са така да ги наречем бизнесмени, които успяват да завземат бизнес, въпреки съпротивата на нейния собственик или основен акционер. Това може да се случи и със съвсем законни средства, но често се върви по ръба на бръснача и отвъд правото. Всъщност в класическото си значение думата означава пиратски курс, нападение. Рейдърите не се задоволяват само с фалшификация на документи, подкупи или приятелства със съдии и олигарси, те шантажират чрез медии и социални мрежи, заплашват и рекетират чрез външни фондации и чужди държави. Трудно може да им се противостои.

Да се върнем у нас. Има ли почва за рейдърство? Всъщност като се видят основните похвати на тези икономически групировки, изброени по-горе и се разгледа българския терен, да – категорично у нас има среда за рейдърство. И то в модифициран вариант. Рейдърите у нас са не просто бизнесмени, те са политици с приятели бизнесмени. Може и да не се целят директно в самото дружество или бизнес, те се целят в цяла икономическа или политическа ниша, в цели сектори.

Безспорно у нас има бизнес кръгове, стартирали чрез приватизация на държавни предприятия, които са меко казано близки до партии, получават финансиране от чужди държави и фондации, за да формират медийна среда, която често използват за единствена и правилна инстанция. На практика има групи, които ако кажат, че ти си ограбил КТБ, нищо че ти винаги си твърдял и по документи е видно, че нямаш нищо общо с фалита на банката, за разлика от избягалия в чужбина неин собственик, то ти си я ограбил и цялата държава (прокуратура, ДАНС, съд и кой ли не) покровителстват теб, защото ги държиш с една малка флашка с компромати и топят готиния мустакат банкер-меценат. Има групи, които могат да твърдят от сутрин до вечер, че още утре по специален закон от САЩ ще те приберат, защото си корумпиран. Има групи, които ако те нарочат да речем за приятел на главния прокурор, който винаги е лош, ти дори няма да имаш трибуна да се обясниш, че не го познаваш. Има групи, които ако кажат, че не ставаш за председател на някой върховен съд или за член на Висшия съдебен съвет (най-често защото според тях си “човек на Пеевски”), и сто страници концепция да приложиш и на сто въпроса да отговориш, пак няма да си достоен. Има групи, които никога няма да признаят успехите на Георги Колев, под чието ръководство административното правосъдие у нас достигна европейски стандарти, но винаги ще издигнат на пиедестал Лозан Панов, просто така, защото според тях е много приятен и честен, нищо че по-често говори като политик, а не като магистрат. Има групи, които могат да са адвокати на подсъдими за тежки престъпления, могат да са приятели на олигарси, но това не им пречи да са последна инстанция за всичко. Има групи, които са не просто приватизатори на предприятия през демократичния ни преход или техни приятели, те са приватизатори на истината.

Това не са групи от 5-6 човека. Това са кръгове от бизнес, медии (множество сайтове и коментатори, т.нар. лидери на мнение), неправителствени организации, работещите в техни дружества и т.н. Те крещят най-силно, техните лозунги са най-честни. А тяхната мрежа е огромна.

Заглавието е за Булгартабак, но се сетих за тази тема и за натиска от подобен тип групи към бизнес и държава, покрай темата за АЕЦ Белене. Признавам, не съм ядрен физик или енергетик и не разбирам от технологията за построяване на атомна централа. Но виждам, че в целия свят, дори в съседна Турция, се залага предимно на този тип енергия като гаранция за независимост и за национална сигурност. Това за мен е достатъчен критерий, още повече, като знам, че сегашните ни източници на енергия не са вечни и имат своя експлоатационен срок, чийто край наближава. И винаги ми е било странно шепа всичколози (които разбират от съдебна реформа и международна политика, през лифтове и преброяване на делфини чак до атомна енергетика) от същите кръгове като ревнат против идеята у нас да има атомна централа. И забележете сценария – те винаги обвързват проекта с политици, които са взели едни пари, за да го промотират и затова искат да се строи, с корупция, и с Русия, която така и така си е лоша, нищо, че може инвеститорите да са от Китай например. Но никога не казват какво точно предлагат като алтернатива за момента, в който Козлодуй и ТЕЦ-овете ще спрат да работят. Не ме разбирайте погрешно – не твърдя, че трябва да има АЕЦ Белене в която и да е вариация от доклада на БАН, а само питам защо ние да сме държава без атомна енергетика.Защото напрактика тези кръгове това ми предлагат. И ето, те като едни рейдъри очевидно атакуват този сектор, защото в някой малък зелен джоб имат скрита карта, вероятно друга идея – да купуваме енергия от някой друг. Може би ще я внасяме от САЩ (и сега плащаме солено за американските централи, т.нар. Марици) или техен партньор по избор. И плашат с протести, а ние трябва да се страхуваме от техните протести, но нямаме право да протестираме срещу това, че именно те предават националната ни сигурност и интерес.

Сега за Булгартабак. Твърди се от същите кръгове, не просто, че Булгартабак е престъпно приватизиран, въпреки че са платени стотици милиони левове на държавата и са изпълнени всички ангажименти по договора. Твърди се, че той е на Делян Пеевски и че непременно това е лошо. Но ако са рейдъри, вероятно това им е работата. Остава да кажат и какво е тяхното предпочитание – да не е на Пеевски или на Киров разбрахме, но на кой да е? Сигурно скоро ще изплюят камъчето.

Най-бруталното според мен обаче е последното твърдение, което директно удря по имиджа на предприятието, респективно го обрича на лоши икономически последици а и преследва още по-голяма цел – да се прокара внушението, че държавата покровителства престъпно приватизирано предприятие, което се занимава с контрабанда и финансира терористи. Казват, има доклад на турските служби, в който се твърди, че по техни думи Булгартабак е замесен в контрабанда, пране на пари и финансиране на терористични организации. Трябва да признаем, че в интернет циркулират статии за екземпляр или да го наречем копие от документ на английски език, в който пише, че цигари от марките на Булгартабак, се намират в Турция под формата на контрабандни стоки. С цялата условност за тежестта на подобен документ.

За миг забравям, че тези хора може би са рейдъри и да кажем, че им вярвам. Има такъв, доклад, вътре пише точно това – цигари от марките на Булгартабак се контрабандират в Турция.

Добре де, без да съм адвокат на Булгартабак или на собственика й, който и да е той, но с уговорката, че все още съм здравомислещ и свободен юрист, първо – никъде в “доклада” не пише, че ръководството на Булгартабак или самата компания е организатор на контрабандни канали. А всичколозите всъщност точно това твърдят, приписват престъпление.

Второ – дори и да го пише, а и да не го пише, каква е гаранцията, че не става дума просто за фалшификати на цигарите на Булгартабак, които вероятно могат да се произведат във всеки български, турскиили европейски хангар? Всички сме чували за цигари на световни марки без бандерол, нима твърдим, че не са имитация, а те си ги произвеждат сами?

Въобще, даже да има подобен доклад, той нито е присъда, нито е разследване. По него има предимно въпроси и няма място за констатации.Но у нас, има група хора, които твърдят чрез своите мрежи от медии и коментатори, че именно Булгартабак според тях е организатор на контрабандни канали и финансира тероризъм, и че държавата Турция твърди същото. И ако тази опашата лъжа не е рейдърство, какво е?

Не ме разбирайте погрешно (вижте как допускам, че веднага ще ми обърнете думите и ще ми издадете присъда от вашите), но ако има такъв документ редно би било той просто да бъде преведен и разгледан, ако е изпратен от Турция на България, нали така. А не да се катерите по гърба на някого, само защото е голям и ще ви забележат от височината. Не вменявайте задължение на държавните органи да следят и да се ангажират със всеки документ от виртуалното пространство. Но едно ви признавам – с тази клеветническа акция, успяха да ви забележат и да ви отделят твърде много време.

И сега, тъй като отдавна е ясно според тях, че аз съм корумпиран и съм човек на Цацаров и Пеевски,все пак да кажа моята истина – аз съм свободен човек, със собствено мнение, не познавам двамата господа, но и не желая да съм част от рейдърите и приватизаторите на истината у нас. Защото приватизаторите на истината не са по-добри от който и да е техен опонент. Знам – това, че все ощесъществуват независими хора е неудобно. Демокрация, какво да я правиш.

Но не приемам вашата свободия – да можете да лепите стикери Контрабандтабак и да твърдите, че това предприятие финансира терористи например, но ръководителите и работниците му да не могат да протестират, защото се притесняват, че от вашите глупости, ще си изгубят бизнеса и работата. Вие можете да ме плашите с протести срещу АЕЦ Белене и срещу когото си поискате, но никой друг няма право на протест.Това прелива чашата, сигурно не искате Булгартабак, но искате властта и това е толкова жалко.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Заради тия мръсници ще си загубим хляба!!! А те са си добре Христо и компания с милиони от проекти и фондацийки.

  2. На Христо Иванов и на Прокопиевци не им пука за вашата работа мили хора от Благоевград и цялата страна. На тях им трябва власт. Обаче Христо нали беше министър? Мрън мрън и след него в министерството нищо. Сега са готови да минат през всичко такива като него и разни адвокати на олигарси за да има избори и да влезнат в парламента.

  3. Статията ми харесва, точно така е Марине ситуацията както я очертаваш. Групичка софийски момченца ни обясняват как да живеем и че не можем без тях. Не бе, можем. Не ми трябват такива морализатори. Имам една критика само, базови ги с имената им. Кажи че това са Христо Иванов, Татяна Дончева, Прокопиев и всите техни авери. Иначе евала за анализа!

  4. Всичко дето е произлезло от Костов е такова.
    Прокопиев със запоритан имот не можел да докаже 14 млн: разлика в доходите. Той първо атакува КТБ, всички забравихте че Капитал бяха тия дето пишеха срещу банката. Сега първи адвокати на Цецо беглецо.
    Христо Бойкокев адвокатчето без реална практика голям капацитет по реформит…зелените изнудвачи и те винаги прави-съсипаха поминъка на половин България. На тях им дай всчко корал, банско, съда, банките, дай им държавата щото им се полага. Американски пудели са тия. Хората от Благоевград са добре благ

  5. Благодарение на фабриката за цигари. Тоя темерут ще ги остави на улицата с глупотевините които ръси.

  6. Така е майка. Дай България си търсят поле за изява. На мен ми е все тая за Булгартабак, но си прав че им таковат майката на бизнеса и накрая като фалират фабриката да ходят да спасяват хората. Обаче за АЕЦ а си на 10000% прав. Значи от САЩ казват да няма и няма. Що!? Само ние ли сме глупави? Франция, Германия защо имат АЕЦ? Турция строи два АЕЦ-а. Ние да нямаме и да купуваме ток от тях ли? Тоя небръснатия това ли иска? Много долни хора, прибират си кинтите от проектчета и не им дреме…Слави Трифонов ще ги измете и тях с Радан, Теайчовци и всичките там безбъдници.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.