Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

Слушат наше радио в родния град на Кими Райконен

3000 км делят град Еспоо и Велико Търново.

В Холандия ловят общинските предавания от Велико Търново

Радиолюбителят Марко Браско от финландския град Еспоо е успял да прехване българско радио. Цели шест месеца му отнело да се свърже с общинското радио във Велико Търново, за да съобщи на екипа, че хваща сигнала им на 98 мега херца в родния град на пилота от Формула 1 Кими Райконен.

Браск изпраща освен снимка на антените в дома си, с които е прехванал излъчването на великотърновската медия, но и звуков файл с автореклама.

“Аз приемам тук, във Финландия, предаванията на вашата радиостанция. Да, това е възможно! Сезонните условия в йоносферата способстват УКВ сигналът да достига до далечни разстояния от предавателя, дори до 2000 км!”, пише Марко Браск.

Той е на 48 години, семеен, с две деца, хоби са му спортът и радиото. В писмото си до общинско радиото във Велико Търново, което излъчва на честота 98 мегахерца, Марко обяснява, че е прехванал сигнала на медията на 18 юни 2016 г. и изпраща запис, направен в интервала 19,43-19,46 ч българско време.

Изпратеният файл действително е от ефира на великотърновското радио. Проверка в програмата на радиото установи, че Марко се е объркал с един час, но важното е, че е чул джингъла на медията и песента “Не ти ли стига” в изпълнение на Михаела Маринова.

Град Еспоо, където живее Марко, е вторият по големина град и община във Финландия с население 244 930 души. Разположен е в непосредствена близост до Хелзинки. В него е роден и друг знаменит пилот от Формула 1 освен Райконен – Джей Джей Лехто.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Абе, ей, журналя тъпи, като не знаете нещо, поне попитайте чичко Гугъл, бе!!! Мерната единица за честота е ХЕРЦ и от нея произлиза МЕГАХЕРЦ като една дума!!!! Пфу, тъпанари!!

Отговорете