Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Слънцето уврежда ДНК на клетките Ефектът на солариумите е същият

Лятото е сезонът на отпуските и хубавото време, когато често се излагаме на слънце. Слънчевите лъчи влияят положително на емоциите, благоприятстват засилване на имунитета и стимулират образуването на витамин D в кожата. Продължителното и безконтролно излагане на слънце, както и липсата на адекватна защита обаче могат да се окажат вредни.

Доц. д-р Развигор Дърленски, дерматолог и венеролог в „Токуда болница София“.
Доц. д-р Развигор Дърленски, дерматолог и венеролог в „Токуда болница София“.

Непосредственият ефект от прекомерното излагане на слънце e изгарянето на кожата. То се характеризира с поява на болезнено зачервяване, като при по-тежките случаи е възможно образуването на мехури или т. нар. „були” по кожата, което изисква лечение в болнично заведение, обясни за „Труд” доц. д-р Развигор Дърленски, дерматолог и венеролог в „Токуда болница София”.

При по-леката форма на изгаряне оплакванията може да отшумят в рамките на 24 часа, но по-тежкото може да продължи седмица. Изгарянето от слънце не бива да се пренебрегва и изисква преглед при дерматолог, защото може да доведе и до повишаване на телесната температура, неразположение и отпадналост, както и невъзможност за извършване на нормалните ежедневни активности.

Естетическите проблеми, които е вероятно да възникнат от по-сериозно изгаряне от слънце, са свързани с оставяне на белези по кожата. „Ако изгарянето е по-тежко и се образуват мехури, възможно е срастване, вследствие на което да останат промени, които напомнят белези по кожата”, казва доц. Дърленски.

Лечението на слънчеви изгаряния е строго индивидуално спрямо отделния случай. То може да включва както локални козметични средства, така и медикаменти при нужда. „Съществуват различни средства за лечение, козметичната индустрия изобилства от продукти не само за защита, а и за лечение на пораженията от слънчевото излагане, които възстановяват увреждането на ДНК, защото ултравиолетовата светлина всъщност води до увреждане на ДНК на клетките, а това е механизмът, по който тя води до образуване на рак на кожата”, обяснява доц. Дърленски.

Доказано е, че съществува връзка между излагането на слънце и рака на кожата. Той може да възникне след години на продължително и безконтролно излагане на слънчева светлина. „Това е един процес, който не може да бъде ограничен във времето. То може да се случва с години на постоянно повтарящо се излагане на слънце и на изкуствени ултравиолетови източници, каквито са солариумите”, пояснява доц. Дърленски.

1401Натрупаното във времето редовно слънчево излагане, обикновено върху зони, които са хронично фотоизложени, може да доведе до образуване на кожни карциноми, най-честите от които са базоцелуларният и плоскоклетъчният карцином. При другия тип рак – меланома, значение оказва острото изгаряне от слънце, което човек е преживял често в детството си. „Затова въпросът, който винаги задаваме на пациенти, когато преглеждаме бенки, е дали пациентът е имал изгаряния от слънце в ранна детска възраст”, обяснява доц. Дърленски.

Кожните карциноми се появяват най-често при хора в надпреднала възраст. Обикновено те представляват образувания, които човек смята за безобидни. „Може да бъде малко възелче, което нараства или малка рана, която не заздравява или постоянно има коричка, която, като падне, прокървява”, казва д-р Дърленски и пояснява, че това може да се повтаря в продължение на месеци, затова е важно пациентите с такива оплаквания да се консултират с дерматолог, който да даде правилна диагноза.

Лечението на рака на кожата най-често е оперативно отстраняване на злокачествено новообразувание. Съществуват и алтернативни методи за лечение като криотерапията (замразяване с течен азот), третиране с електрокоагулация (изгаряне с електронож), различни методи за химична деструкция. Основното правило е, че колкото по-рано се започне лечението, толкова възможностите за избор и шансовете за напълно излекуване са по-големи. „Хванат навреме, кожният рак е лечим в 100 процента от случаите”, казва доц. Дърленски.

 

Съвет

Фотозащитни дрехи пазят най-добре

1404-kareЖелателно е да се използват т.нар. фотозащитни дрехи, които са популярни основно в САЩ и Западна Европа, но са налични и на българския пазар – те представляват дрехи, които са от специални материи с висок фотозащитен фактор. Използването на фотозащитни кремове също е задължително, като при децата е добре да бъдат с минерални компоненти, за да се избегнат възможните нежелани алергични реакции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.