На 22 септември 2018 да почерпят

Най-младият участник във „Фермата“ плаче за мама и тати

Сергей Лавров: Русия не агитира за референдума в Македония

Иванка Тръмп разговаря с астронавтите от Международната космическа станция

Просветнят министър се срещна с училищните директори в Сливен

Три овце с бруцелоза са умъртвени в село Вуково

Разкол в Испания заради Франсиско Франко

Сръбските власти почистиха поругания български паметник-костница в Ниш

Затвориха музей на Пабло Ескобар Кметът на Меделин се обяви против “мафиотската култура”

Парни локомотиви ще теглят атракционни влакове по повод 130-тата годишнина на БДЖ Билетите за пътуванията са в продажба от днес

US санкции срещу Русия удариха Китай Наказателните мерки са заради военна сделка на Пекин с Москва

Искрен Веселинов: Казусът с Унгария не е за Орбан, а за бъдещето на ЕС

Полицаи задържаха 10-има сирийци край Вакарел

Обрат №10 за „Лудогорец“ в Европа

Вучич отива при Владимир Путин на 2 октомври

Слънцето уврежда ДНК на клетките Ефектът на солариумите е същият

Лятото е сезонът на отпуските и хубавото време, когато често се излагаме на слънце. Слънчевите лъчи влияят положително на емоциите, благоприятстват засилване на имунитета и стимулират образуването на витамин D в кожата. Продължителното и безконтролно излагане на слънце, както и липсата на адекватна защита обаче могат да се окажат вредни.

Доц. д-р Развигор Дърленски, дерматолог и венеролог в „Токуда болница София“.
Доц. д-р Развигор Дърленски, дерматолог и венеролог в „Токуда болница София“.

Непосредственият ефект от прекомерното излагане на слънце e изгарянето на кожата. То се характеризира с поява на болезнено зачервяване, като при по-тежките случаи е възможно образуването на мехури или т. нар. „були” по кожата, което изисква лечение в болнично заведение, обясни за „Труд” доц. д-р Развигор Дърленски, дерматолог и венеролог в „Токуда болница София”.

При по-леката форма на изгаряне оплакванията може да отшумят в рамките на 24 часа, но по-тежкото може да продължи седмица. Изгарянето от слънце не бива да се пренебрегва и изисква преглед при дерматолог, защото може да доведе и до повишаване на телесната температура, неразположение и отпадналост, както и невъзможност за извършване на нормалните ежедневни активности.

Естетическите проблеми, които е вероятно да възникнат от по-сериозно изгаряне от слънце, са свързани с оставяне на белези по кожата. „Ако изгарянето е по-тежко и се образуват мехури, възможно е срастване, вследствие на което да останат промени, които напомнят белези по кожата”, казва доц. Дърленски.

Лечението на слънчеви изгаряния е строго индивидуално спрямо отделния случай. То може да включва както локални козметични средства, така и медикаменти при нужда. „Съществуват различни средства за лечение, козметичната индустрия изобилства от продукти не само за защита, а и за лечение на пораженията от слънчевото излагане, които възстановяват увреждането на ДНК, защото ултравиолетовата светлина всъщност води до увреждане на ДНК на клетките, а това е механизмът, по който тя води до образуване на рак на кожата”, обяснява доц. Дърленски.

Доказано е, че съществува връзка между излагането на слънце и рака на кожата. Той може да възникне след години на продължително и безконтролно излагане на слънчева светлина. „Това е един процес, който не може да бъде ограничен във времето. То може да се случва с години на постоянно повтарящо се излагане на слънце и на изкуствени ултравиолетови източници, каквито са солариумите”, пояснява доц. Дърленски.

1401Натрупаното във времето редовно слънчево излагане, обикновено върху зони, които са хронично фотоизложени, може да доведе до образуване на кожни карциноми, най-честите от които са базоцелуларният и плоскоклетъчният карцином. При другия тип рак – меланома, значение оказва острото изгаряне от слънце, което човек е преживял често в детството си. „Затова въпросът, който винаги задаваме на пациенти, когато преглеждаме бенки, е дали пациентът е имал изгаряния от слънце в ранна детска възраст”, обяснява доц. Дърленски.

Кожните карциноми се появяват най-често при хора в надпреднала възраст. Обикновено те представляват образувания, които човек смята за безобидни. „Може да бъде малко възелче, което нараства или малка рана, която не заздравява или постоянно има коричка, която, като падне, прокървява”, казва д-р Дърленски и пояснява, че това може да се повтаря в продължение на месеци, затова е важно пациентите с такива оплаквания да се консултират с дерматолог, който да даде правилна диагноза.

Лечението на рака на кожата най-често е оперативно отстраняване на злокачествено новообразувание. Съществуват и алтернативни методи за лечение като криотерапията (замразяване с течен азот), третиране с електрокоагулация (изгаряне с електронож), различни методи за химична деструкция. Основното правило е, че колкото по-рано се започне лечението, толкова възможностите за избор и шансовете за напълно излекуване са по-големи. „Хванат навреме, кожният рак е лечим в 100 процента от случаите”, казва доц. Дърленски.

 

Съвет

Фотозащитни дрехи пазят най-добре

1404-kareЖелателно е да се използват т.нар. фотозащитни дрехи, които са популярни основно в САЩ и Западна Европа, но са налични и на българския пазар – те представляват дрехи, които са от специални материи с висок фотозащитен фактор. Използването на фотозащитни кремове също е задължително, като при децата е добре да бъдат с минерални компоненти, за да се избегнат възможните нежелани алергични реакции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.