Смарт часовник разкрил убийството на Хашоги

Тръмп пак защити оръжейна сделка със Саудитска Арабия

Анкара освободи пастор Брънсън

Аудиозапис на разпит, мъчения и момента на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Рияд в Истанбул е станал достояние на турските служби, твърди в. “Сабах”. От 2 октомври Хашоги е в неизвестност, след като влязъл за документи в дипломатическата мисия, което доведе до международен натиск над Саудитска Арабия да разкрие случилото се с него. Преди посещението в консулството критикът на Рияд оставил телефона си “Епъл” на годеницата си отвън и пуснал запис през смарт часовника си. Аудиото било автоматично качено на облачен сървър, откъдето стигнало до турските разследващи.

Според Би Би Си в реакция на предполагаемото убийство Вашингтон и Лондон готвят бойкот на инвестиционен форум в Рияд на 23-25 октомври, чийто домакин ще бъде престолонаследникът принц Мохамед бин Салман. Въпреки това в събота US лидерът Доналд Тръмп заяви, че “САЩ биха се наказали сами”, ако прекратят оръжейна сделка със Саудитска Арабия на стойност $110 млрд., дори ако бъде доказано, че саудитци са убили сънародника си в консулството. Очаква се позицията на президента да бъде подложена на критики в Конгреса.

По-късно Тръмп прие в Белия дом освободения от Турция американски пастор Андрю Брънсън и обяви затопляне на връзките с Анкара, но без да дава обещание за сваляне на санкциите над страната.

Коментари

Задължително поле