Стоян Александров дал 61 кредита като физическо лице и 14 през фирми Общ размер: 541 000 лв., 1 693 160 долара и 3 738 600 евро; 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро

70-годишен намушка трима бежанци в Германия

Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018

“Левски” предлага работа на красавици

Варна е декор във финала на “Привличане”

Миланов и ЦСКА напред в Лига Европа

Треньорът на „Рома към играчите: Исках половината да ви сменя

Мъри готов да напусне „Астана“

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски временно оглави „Топлофикация София“

Теменужка Петкова: Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Цар Симеон II прие в двореца “Врана” бившия премиер на Македония проф. Владо Бучковски

Разкриха подпалвач, изпепелил „Лада” на съсед в монтанско село

100 000 лева гаранция за бившия финансов министър Стоян Александров

Утре у нас пристига сръбският президент Александър Вучич

Съдебната охрана в Монтана протестира, раздаваха бонбони

Смачкаха гласа на хиляди българи в чужбина

Опашки и напрежение имаше пред много от секциите за гласуване в чужбина.

Хората се редиха между 3 и 5 часа на опашки. Ограниченият брой секции и чиновническото безхаберие попречиха на сънародниците ни да упражнят правото си на глас

Новите правила в Изборния кодекс, приети по настояване на Патриотичния фронт, и чиновническото безхаберие убиха гласовете на хиляди наши сънародници зад граница. Все още не са обработени данните от всички секции, но българи в чужбина съобщиха, че дългите опашки, преместени секции от единия в другия край на градовете и намаленият брой на местата за гласуване са отказали мнозина да упражнят правото си на глас.

“Този път имаше огромна мобилизация и много от сънародниците искаха да гласуват. Омръзна ни политиците да правят внушения, че не се интересуваме какво става в страната ни”, коментира пред “Труд” Димитър Иванов, координатор на временните обществени съвети в чужбина. Той обясни, че от дипломатическите ни мисии търсят всевъзможни извинения за екзотичните си решения да местят секции и на всички избори да се налага хората да търсят адресите на новите места за гласуване. От външното министерство командировали хора, които дори не са запознати с правилата за провеждане на изборите. Един такъв в Арма, Северна Ирландия, блокирал работата на комисията. “На финала изборните комисии из цяла Европа бяха оставени да чакат като кучета по 6-8 часа, за да благоволят от временния координационен пункт на ЦИК да потвърдят, че са получили изпратените протоколи от избора за президент и референдума”, коментира Иванов.

Българите зад граница са около 1 милион, а досега традиционно гласуваха около 160 000 от тях.

Наблюдатели на вота са категорични, че в неделя е имало безпрецедентен интерес и мобилизация.

Координаторът на временните обществени съвети в чужбина Димитър Иванов даде пример с няколко града – в Мюнхен гласували 2098 нашенци, като счупили досегашния рекорд от 2022 пуснати бюлетини. В Льовен в Белгия от 103 броят на гласувалите нараснал на 325.

С чакане между 3 и 5 часа ще запомнят вота на 6 ноември сънародниците ни в Турция, Великобритания, Франция и Испания. На места хората си тръгваха, без да успеят да пуснат бюлетина за предпочитания от тях кандидат за държавен глава.

Причината е, че в Испания избирателните секции бяха намалени от 40 на 29, защото предварително подадените заявления за гласуване бяха 2376. В същото време българската общност в Испания наброява около 300 хиляди души.

Традиционно най-много българи гласуват в Турция, където на тези избори бе разрешено да се отворят максимум 35 секции. На парламентарните избори секциите бяха 136.

Огромни опашки се извиха и в Париж, където гласуването в единствената разкрита секция отнемаше около 2 часа.
Зад граница

Над 100 000 са гласували в 71 държави

106 312 души са гласувалите български граждани в 71 държави, сочат данните на МВнР към 17 ч. вчера. В САЩ броят на гласувалите е 4749, във Великобритания – 17 864, в Испания – 10 441, а в Германия – 7684. В Гърция до урните са отишли 4093 български граждани, във Франция – 3620, в Австрия – 3422, в Турция – 31 888, а в Сърбия – 623.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (17)

 1. А в някои демокрации които уважавот гражданите си, не разрешават на който не плаща данъци да решава как да се харчат парите на другите.

  1. Палячоооо. Я св осведоми първо какъв процент от БВП изпращат в България българите в чужбина. Сигурно имам право да гласувам. А ти се скрий Мишо

   1. Мършо кирлива, на държавата ли ги пращаш или на дъртите та да не умрат от глад?!

     1. Старите хора вярват, че проклятията се връщат…

  1. Дeбил нещастен, има цигани дето плащат. Отделно митю о4ите и хотелиерите сигурно се късат да плащат данъци…

 2. Ей бастун недодялан,ако не сме ние да пращаме пари към България ще ми ядеш … Палячо

  1. Умрял съм ти за парите мършo комплексирана. Ми спри да пращаш бе, дeбил!

 3. Тея хорица в чужбина ще гласуват, ще гласуват колко още мислите че ще гласуват. Накрая просто ще вдигнат ръце и ще загубят интерес. Още най-много две гласувания за парламент и това ще е.
  А за данъци дали плащат, като се приберат все ще купят нещо а то си има ДДС. То данък общ доход на 10% си е направо смешно да се изтъква че се плаща

  1. Плащат щот потребяват. Още малко да дадем на туристите право да гласуват.

 4. ЕС е въвел правилото за уседналост при гласуване за Европарламент и който не е живял на територията на страна членка на съюза през последните три месеца няма право да гласува,а у нас е само за местни избори като срокът е 6 месеца в съответното населено място.

 5. тия ” родолюбци ” да си беха стояли в България па да си гласуват ! тия са също като мигрантите ” избягали от война ” , а нашенци избягали щото ” немало ” работа . и тук има чинии за миене драги ” родолюбци ” ! щом не живеят тук , да ги отпишат от списъците и да нямат право да гласуват , това се отнася и за тия в турция , тия български не знаят да говорят – тръгнали да гласуват , да им се отнемат паспортите и се решава въпроса !

 6. Българите в чужбина да духат таратора. Те нямат право на глас, защото не живеят с решенията и последствията от тях на политическата хунта в България. Защо баба яга цачева спечели в Турция? Защото неграмотните мангали гласуваха така както им беше наредено. Как така манговци, които не знаят даже български език ще решават как да живеем ние в България? А за останалите отишли на Запад, те също са заблудени и вредят на живеещите в България. Правилно ще бъде да имат право на глас само живеещите в България и да се въведе образователен ценз, защото мангалите в България също са вредни, заради тях ни управляват безродни крадливи свине.

  1. Вашингтонски не съм лапал. То като се замисля – никакви не ми се е случвало да опитам, но тъй като си много добре информиран, да те питам: Руските по-вкусни ли са?

Отговорете