Сменяме водомерите с дистанционни

До началото на 2027 година всички водомери и топломери вече трябва да могат да се отчитат дистанционно.

От 2027 г. отчитането на парното само от разстояние 

Всеки, който реши след 25 октомври да си сложи топломер или водомер или да смени наличния, ще трябва да сложи задължително уред с дистанционен отчет. Това предвижда промяна в Закона за енергетиката, която беше приета. Подмяната ще стане поетапно, обясни пред “Труд” председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Той припомни, че преди 2010 г. законът предвиждаше уредите за дялово разпределение да са собственост на клиентите. След промяна, предложена от мен, беше прието те да са под наем или на лизинг. Така хората имат възможност да се възползват от това, обясни Николов.

До 1 януари 2027 г. всички уреди за отчитане на парно и топла вода трябва да осигурят възможност за дистанционна връзка, предвиждат още промените в закона. Те са продиктувани от европейска директива, която е определила тези срокове, за да се осъществи най-после плащане върху реално потребление.

Очаква се през 2023 г. да изтече срокът на годност на 11% от старите уреди, 2024 г. - на още други 48%, през 2025 г. - на една пета от сегашната бройка, през 2026 г. ще трябва да бъдат сменени или модернизирани още 11 на сто, a през 2027 г. - 10%. Подмяната или преустройването на водомерите зависи от срока за метрологична проверка и е индивидуален за всеки уред.

По данни на Комисията за енергийно и водно регулиране 94% от абонатите на парно отопление са на прогнозен годишен отчет. В София, където общият брой на потребителите на парно е 430 000, тези с дистанционно отчитане са около 30 0000 или само 6 на сто.

Коментари

Задължително поле