ЕК: Напредъкът на България е достатъчен Нов съвет, съпредседателстван от вицепремиер и представител на ВСС, ще функционира след края на евромониторинга

Млада шофьорка се удари в три паркирани коли и тераса на къща в Смолян

Стартира строителството на Софийския околовръстен път от магистрала „Тракия“ до ж.к. „Младост“

Обявена за издирване ученичка от Търговище се прибра у дома

Херо се разбра с „Берое“

Библиотеката на София на 91 години А1 подарява на Столична библиотека интерактивно студио

Съдят мъж за закана за убийство, кражба на дърва и незаконно оръжие Жертви на обвиняемия са баща и син в Еленско

34-годишен мъж открадна паметна плоча от гробище в русенско село

Германия предлага международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия

Булчинска рокля на Дженифър Лорънс със собствена хотелска стая

Хърватия влиза в битката за новия завод на „Фолксваген“

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Бизнесът ще трябва да смени само старите касови апарати, а произведените през последните две години, ще имат нужда само от обновяване на софтуера, за което търговците ще трябва да похарчат до 50 лв. на устройство.

Това стана ясно по време Комисията по бюджет и финанси, в рамките на която бяха приети промени в Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, предложени от финансовото министерство.

„От 440 хиляди апарата регистрирани в Националната агенция за приходите (НАП), 130 хиляди през последната една година не са подавали нито една касова бележка в агенцията. Затова промените няма да обхванат повече от 350 хиляди машини, като при голяма част от тях ще се наложи само обновяване на софтуера “, кментира Галя Димитрова, изпълнителен директор на НАП. Вместо един път месечно данъчните ще получават информация от търговците на всеки пет минути. Това няма да доведе до срив в системите на търговците, убедена е Димитрова.

Срокът за подмяната на апаратите към момента е до края на 2018 г., но е възможно да стане поетапно по браншове или срокът да се удължи за по-големите търговци, които работят със специализирани софтуери за фискални принтери. „Трябва да се започне с най-рисковите обекти – магазини на дребно, обекти за хранене, борси и тържища и обектите с големи обороти“, коментира Стоянова.

Производители на софтуер предупредиха, че ако текстовете не бъдат прецизирани, част от търговците ще бъдат привилегировани. „Онлайн магазините не предават данни към НАП, затова се предвижда те да бъдат регистрирани. Но според нас трябва да издават електронни касови бележки“, коментира Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

Наредбата ще търпи още промени, като трябва да бъде готова за гласуване в края на септември.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.