Сменят Бронзовата къща в столицата

Нова арт инсталация при мавзолея през март

Избират между 17 произведения на изкуството

Нова временна арт инсталация сменя Бронзовата къща на площадката на бившия мавзолей на Георги Димитров в София през март догодина. Това обяви пред “Труд” председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) Малина Едрева.

“Бронзовата къща”, която беше поставена през лятото в партньорство с Австрийското посолство, ще бъде демонтирана в началото на 2019 г. Столичната община обаче продължава инициативата на площадката на мавзолея да има временни художествени инсталации чрез програма “Навън”. До момента на “Московска” 33 са получени 17 художествени предложения за знаковото място. Те се оценяват от специална комисия към дирекция “Култура” на общината, като в нея влизат експерти по визуални изкуства и урбанизъм. Изборът им ще стане ясен до Коледа. Столичани и гости на града ще могат да видят всички предложения след 10 януари 2019 година, когато ще има обществено представяне на резултатите от конкурса.

“След това започва съгласувателната процедура с Общинския експертен съвет по устройство на територията, с Художествено-експертният съвет, с Направление “Архитектура и градоустройство. До края на февруари ще имаме решение, а в началото на март договорите трябва да са подписани”, каза Едрева. Финансирането по програма “Навън” е в размер на 100 000 лв.

“Оставили сме възможността или една единствена инсталация да бъде подкрепена за цялата година, или ако има много силни предложения, да бъдат разделени в два етапа от годината”, каза още тя. Подкрепените проекти ще бъдат изложени на площад “Княз Александър I” между три и девет месеца през 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България