За улеснение на домакинствата ЮЗДП разкри 8 централни склада за дърва

Скандалджията Кириос: Григор е силен, ще е тежко

Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин Включват мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони

Започна разследване на причините за смъртта на Долорес О’Риърдън

Димитров: Жегата? Все едно си бях в България

Григор взе реванш №1

Илияна Йотова ще открие дискусия за бъдещето на ЕС

Михаил Попов: С усилията на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности

Емил Караниколов: Продължават да намаляват чуждестранните инвестиции у нас

Закон “Стоп Сорос” бори нелегалната миграция в Унгария Приходи на НПО от чужбина ще бъдат облагани с 25% данък

Разбиха мрежа за криптовалута на българката Ружа Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в акция на Европол по разследване на международна група за пране на пари

„Алтернатива за Германия“ иска наказания за бежанците, криещи възрастта си

Актьорът Майкъл Дъглас беше обвинен в сексуален тормоз

Удостоиха със златен почетен знак съдия в Търново Поликсена Георгиева, след 40 г. стаж, напуска Апелативния съд в старата столица поради пенсиониране

Еманюел Макрон обеща увеличение на разходите за отбрана

Сменят пола без операция

Транскексуалните могат да сменят пола си де юре без намесата на хирург. Не може да се изисква от тях да се оперират, за да им бъде призната желата мъжка или женска идентичнност. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), но постави условие: да е налице сериозно и осъзнато намерение за биологично потвърждаване на психичния пол и то да се докаже със започнала хормонална терапия. Решението е взето от състав с председател Мария Иванова и с членове Жива Декова и Олга Керелска.

Делото се води по жалба на Т. Б. Срещу Софийски градски съд, който отхвърлил нейната молба за промяна на пола от женски в мъжки. Градските съдии поискали тя да докаже, че провежда психо и хормонално лечение като подготовка за операция, която да й придаде по-мъжествен вид.
Върховните съдии допуснаха делото до разглеждане и отговориха на три въпроса, по които не са се произнасяли. Най-важният от тях е дали медицинската терапия е задържителна за да бъде един мъж юридически признат за жена или обратното.

Отговаряйки, ВКС се опира на практиката на евросъда, в която личната независимост и конвенцията за правата на човека са по-решаващи от половите белези. Българското право признава възможността за промяна на пола съгласно  чл.9 от Закона за българските лични документи, чл.20, т.6 и чл.22, ал.6, т.5 от Правилника за издаване на български лични документи и пар.1, т.17 от Закона за защита от дискриминацията. След като мъж стане жена или обратно актовете за гражданското му състояние се актуализират постепенно.
Цитирайки научния труд на д-р Стоян Ставру за правната регулация на смяната на пола, ВКС отбелязва, че са възможни злоупотреби с нея – например да бъде направена за използване на майчински и др. социални привилегии

Върховните съдии правят разграничение между “трансексуалност” и “трансджендаризъм”:  ”Ако трансдежендаризмът акцентира върху правото на всеки човек да преминава от един към друг пол, т. е. да има поведение и да получава отношение, което отговаря на неговата индивидуална полова идентичност, то трансексуалността е свързана с извършването на телесна модификация, която да съобрази биологичната външност на лицето с неговата полова идентичност”, эотбелязват те.

Съдия Керелска е на особено мнение. “Българското право не предвижда възможност полът да се определя по друг начин освен според първичните полови белези и според съзнанието. Необходима е промяна в законодателството”, заявява тя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. С оглед на състоянието на здравната система – няма лошо… Шизотата ще могат хем да са мъже, хем жени….

  2. Що за статия, що за глупости, тук и по това време. Да ни разваляте празничното настроение ли? …

  3. Кажи му съдия и го не обиждай повече! Или съдийка, или там както е решило да се брои като джендър или джинджифил. Право седят, да не уточнявам на какво. Пъзльовци продажни!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.