Сметната палата: Контролът върху биохрани у нас не защитава добре потребителите

Сметна палата

Системата за надзор и контрол върху производството и търговията на биохрани и продукти у нас не защитава добре интересите на потребителите. Това е основният извод на Сметната палата след извършен одит в сектора през периода от 01.01.2015 г. до 30.06.2017 г.

Докладът е публикуван на сайта на одитната агенция. Според него, контролът върху биологично произведените земеделски продукти и храни в търговската мрежа не е достатъчно ефективен, тъй като:

- Липсва информация за всички обекти в страната, които търгуват с биологично произведени земеделски продукти и храни;

- Българската агенция по безопасност на храните не осъществява контрол върху биологичните храни и продукти в заведенията за обществено хранене и он-лайн търговията поради липсата на нормативна регламентация. Дефицитът на контрол поражда риск в тези обекти да се продават храни, които не отговарят на изискванията за биологично производство, с което се ограничава ефекта от извършения контрол в търговската мрежа като цяло;

- Не са съставяни актове за установяване на нарушения на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, а са издавани само предписания, като по този начин e прилаган по-благоприятен ред при установено нарушение на императивна законова норма и не е реализирана предвидената санкция.

Издаването на разрешенията за контролна дейност през по-голямата част от одитирания период е извършвано без утвърдени вътрешни правила и процедури, посочват от Сметната палата. Базата данни на лицата, осъществяващи контрол за спазването на правилата за биологично производство на земеделски продукти и храни, не осигурява необходимата проследимост за дейността им.

2. Надзорът върху контролиращите лица не е ефективен, тъй като:

Надзорните проверки не са планирани адекватно и не са използвани възможностите за осъществяване на допълнителен контрол. Съществуват значими пропуски при извършване на надзорните проверки и последващия контрол за изпълнение на предписанията, гласят още констатациите.

В същото време, потребителите не са достатъчно осведомени за изискванията за етикетиране и означаване на биологичните храни и начините за тяхното разпознаване.

Информационната база данни на производители, преработватели и търговци на земеделски биологични продукти и храни пък не изпълнява основното си предназначение да осигурява необходимата прозрачност за потребителите, посочват от одитната институция.

ОТ там констатират също, че няма ефективен обмен на информация между Министерството на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните и Държавен фонд Земеделие – Разплащателна агенция, в случай на нередности и/или нарушения на правилата за биологично производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България